Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan’a yapılacak olan termik santralleri için 3 yeni taliplinin olduğunu kaydetti.
Yıllık 15 milyar TL'lik tasarruf hedefi koyan Türkiye, enerjideki ithalatı azaltmak amacıyla yerli kömür seferberliği başlattı.
 
 Afşin-Elbistan'ın ardından Konya-Karapınar, Eskişehir-Alpu ve Trakya'daki kömür potansyli yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Afşin-Elbistan'a 12 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) TAQA firmasının çekilme kararı almasının ardından bölgeye Güney Kore, Çin ve Fransa ilgi gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Canım sıkılmadı desem yanlış olur. Anlaşmanın sonlarına gelmiştik ama telafi için yeni firmalar geliyor" dedi. 

ÇİNLİLER DOMİNANT 

Konya Karapınar'daki kömür sahasındaki inceleme öncesi bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarına duyulan güvenin kaybolmadığına dikkat çekti. Yıldız, "Yatırım yapacak kişilerin firmaların rağbetini görebiliyoruz. Önümüzdeki hafta Güney Kore'ye gidiyoruz. Bu konuda da görüşmek isteyenler var. Çin çok dominant. Batılı şirketlerden de yalnızca nükleer değil kömür santralleriyle ilgilenenler de var" diye konuştu. Yıldız, 10 yılda Türkiye'nin kömür rezervleri tespitinin iki katına çıktığını belirterek 106 milyon ton olan yıllık ihtiyacın karşılandığını söyledi ve ekledi: "Afşin-Elbistan'ı hareketlendirmek lazım. Eskişehir Alpu ve Trakya'da da rezerv var. Dinarda 1 milyar ton rezerv var" dedi. 
Editör: Haber Merkezi