Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA yetkilileri, Afşin’de bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Afşin Kaymakamlığı’nda düzenlenen toplantıya Afşin Kaymakam Vekili-Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan,  TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Fevzi Kaynak, İl Genel Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, belde belediye başkanları ile muhtarlar katıldı.
Firma hakkında bilgi veren TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA, şirketimizi devlet şirketi ve %100 Birleşik Arap Emirlikleri devleti tarafından işletiliyor. Enerji alanında petrol, gaz ve elektrik üretiminde faaliyet gösteriyoruz. Petrol ve gaz konusunda Güney Amerika’da, Kuzey Irak’ta ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyoruz. Elektrik üretiminde toplam olarak şuanda 16 bin megavat gücümüz var. Kuzey Irak, Kanada, Fas, Umman’da ve şimdi de Türkiye’de. Hindistan’da linyit kömürüyle üretimini yaptığımız termik santralimiz var. Fas’ın en büyük üreticisiyiz ve ithal kömürle elektrik üretimi yapıyoruz.
Türkiye’ye sadece ekonomik sebepten dolayı değil aynı zamanda Arap Hükümetiyle ve Türkiye Hükümetinin arası çok iyi olduğu için geldik. Özellikle bu noktada hükümetler olarak bu projeye çok destek verildi, sadece burada ekonomik olarak değil iki ülkenindi iyi ilişkiler içerisinde bulunmasından dolayı buradayız. Türkiye’deki sadece bu yatırımla değil ama hidroelektrik santraller, rüzgar enerjisiyle de ilgileniyoruz ama en önemli yatırımımız bu olacak. Bizim en önemli hedefimiz bu projeye başlamak ve bitirmek. “ dedi
-“İlk etapta B Termik Santralini Devralacağız”
İlk olarak B Termik Santrali’nin devrini alacaklarını ifade eden TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, “İlk etapta B termik santralini devralacağız ve ilerleyen zamanlarda C,D,E ve muhtemelen G termik santralini kuracağız. Bütün bu yatırımları ortağımız olan EÜAŞ ile birlikte yapacağız. Çünkü bu projelerde EÜAŞ’ın olması çok önemli. Aynı zamanda C termik santralinin fizibilite çalışmalarına başladık ve yaklaşık olarak bin 400 megawat olacak. B termik santralini devraldıktan sonra C termik santraline başlayacağız 2014’ün ikinci yarısında inşaata başlamayı düşünüyoruz. Bir santrali tamamlamak ve geliştirmek yaklaşık olarak 4-5 yılımızı alacak. Her bir santralin inşaat aşamasında 4-5 bin kişi çalışacak. Bunu üç santrali düşündüğümüzde ve bu santrallerin yapımı yaklaşık olarak 12-15 yıl süreceğini düşünürsek sadece inşaatta 12 bin kişi istihdam edilecek. Bütün bu inşaat süreci bittikten sonra C,D,E ve G santrallerinde yan sanayi hariç yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Bu yatırımların maliyeti yaklaşık olarak 12 milyar dolar. Bu santralleri yaparken uluslararası çevre firmalarının ve teknoloji firmalarının teknolojisinden faydalanacağız. Çünkü çevre bizim en çok değer verdiğimiz konulardan bir tanesi.” şeklinde konuştu.
Teerlynck, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu proje uluslar arası bir proje olduğu kadar aynı zamanda Türkiye’de yapılan bir proje ve yerli kaynakları da sonuna kadar kullanacağız. Bakanlıkla da temaslarda bulunuyoruz, Afşin-Elbistan bölgesindeki insanlardan ne alabiliriz, nasıl hizmet alabiliriz bunları tartışmaya ve konuşmaya açığız. Biz bütün burada bunları yaparken buradaki halkla iç içe olmayı ve burada yapılacak olan çalışmaları önceden halka bilgi vererek ve hiçbir şeyi halktan saklamadan yapacağız. Biz öncelikle burada yaşayanları mutlu edip burada başarılı olmak istiyoruz.”

Konuşma ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
Konuşmada ilk söz alan Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, bölgede mastır plan yapılması gerektiğini kaydetti. İnsanların ellerinden topraklarının alındığını, göçebe durumuna düşürüldüğünü dile getiren Akpınar, “Kamulaştırılırken bu durum göz önüne alınmalı. Vatandaş tarlasının kamulaştığını sabah tarlasına gittiğinde öğreniyor. Şu an kamulaştırılacak alanlar verimli, sulu tarım arazisi. Burada Türkiye’nin en kaliteli ayçekirdeği yetişiyor. Türkiye’nin şeker oranı en yüksek şeker pancarı yetişiyor. Santraller kurulmadan önce burada mutlaka bir mastır plan yapılmalı. Vatandaşlarımız bilgilendirilmeli” ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız, B Termik Santrali’nin CED Raporunun alınmadığını hatırlattı. Yıldız, “Benim sizlere 4 sorum olacak. Bunların birincisi; Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (CED) sorunu çözüldü mü? İkincisi; siz dev bir firma olarak buraya yatırım yapacaksınız,   yüzde 99’u bizim arazilerimizin üzerine. Sizin enerji üstünüz Afşin mi olacak yoksa Elbistan mı olacak? Bizim yerleşim yerlerimiz afet kapsamına alınacak mı, alınmadan mı kamulaştırılacak? Mesela benim beldem B Termik Santrali’nin içerisinde. Biz EÜAŞ’ın yapmış olduğu kamulaştırmayı istemiyoruz. Beldemde bir toprak evi alacaksınız 20 bin TL para vereceksiniz bu adam Afşin’de ne yapacak? Bu şekilde olursa biz buna izin vermeyiz. B Termik Santrali’nin devri söz konusu olduğunda mevcut termik santralinde çalışan işçilerin durumları ne olacak? Bunlarla ilgili çalışmalarınız var mı?” diye konuştu.
TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, bu sorular üzerine şu cevapları verdi:
“-B termik santralinde çalışanlar orada kalacak. Dediğim gibi daha fazla elaman ihtiyacımız olacak, bizimle çalışmayı kabul ederlerse bizle çalışırlar. İşten çıkartmak gibi bir girişimimiz olamaz. -A Termik Santrali’nin yüzünde B Termik Santrali’nin CED Raporu yok. Bizim için en büyük problemimiz bu. Bunu bakanlık düzeyinde görüşüyoruz. Bakanlık ve EÜAŞ’la görüşüyoruz. Kamulaştırmayla ilgili henüz bir karar verilmedi. Biz şirketimizin bir kısmını Afşin’e bir kısmını da Elbistan’a kurmayı planlıyoruz.”
Hurman Köyü Muhtarı Oğuz Hurmanlı ise Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali kurulurken yaşanılan sorunların yaşanmaması için önceden plan yapılması gerektiğini kaydetti:
Hurmanlı, “Şimdi bizim köyümüz 2 bin nüfusluk köy, bu köylerin en verimli arazilerinden birine sahibiz. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması için önlem alınması lazım. Geçmişte yapılan hataları bir daha yaşamak istemiyoruz. Birde acil kamulaştırma diye bir laf var, gece yarısı bir yazı geliyor, ‘Eviniz yurdunuz kamulaştırıldı hadi git’ diye. Böyle bir kamulaştırma olamaz. İnsanları kimse bu şekilde mağdur edemez” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi