184 SABİM hattı uygulamasını eleştiren Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Hafize Öksüz, “Ülkemizde sağlıkta şiddet olağan hale getirilmeye çalışılıyor” dedi.
Öksüz, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Dr. Melike Erdem’in intiharı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, tıp camiası olarak büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Erdem’in, 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) hattına yapılan asılsız bir şikayet nedeniyle yaşamına son verdiğini savunan Öksüz, “Bu durum karşısında üzgünüz, kızgınız, öfkeliyiz” diye konuştu.
184 SABİM hattı nedeniyle mutsuz, depresif ve tükenmişlik sendromu yaşayan sağlık çalışanları oluştuğunu ileri süren Öksüz, Erdem’in de uğradığı psikolojik taciz nedeniyle canına kıydığını iddia etti. Öksüz, şöyle konuştu:
“Tek suçu, görev yaptığı hastanenin acil servisine gelen hastalara sağlık hizmeti vermek, gece gündüz aralıksız 36 saat çalışmak olan meslektaşımız, 184 SABİM ihbar hattına yapılan, kendisi ile ilgili olmayan bir olaya kurban edilmiştir. Yoksa hayatının baharında bir asistan hekim bu ülkede niye ‘intihar’ eder? Yapboz tahtasına dönen sağlık sisteminin, kapanamaz hale gelen sosyal güvenlik açıklarının sebebi, biz hekimler, sağlık çalışanları değiliz. Hekimi, her gün hastadan uzaklaştıran bu yapbozlar, artık ülke sağlığını tehdit etmektedir. Hekimler kendilerine müracaat eden hastalara artık ‘bana zarar verecek mi’, ‘ acaba beni şikayet edecek mi’ diye bakmaktadır. Hekim hasta ilişkisi onarılamaz derece bozulmuştur. Hekimine güvenmeyen hasta ve hastasının verebileceği zararlardan korkarak mesleğini yapmaya çalışan hekim. İstenilen sağlık sistemi bu mudur?”
Sağlık çalışanlarının verdiği sağlık hizmetlerinin siyasi söylemlere alet edilmemesi gerektiğini söyleyen Öksüz, “Buradan halkımıza da sesleniyoruz. Bağlıktaki yapbozların sebebi biz değiliz. Ödediğiniz katkı paylarının sebebi biz değiliz. Ödediğiniz ilaç farklarını biz almıyoruz. Hastane yerlerini biz seçmiyoruz. Hastane mimarilerini biz yapmıyoruz. Hastalarınız hastane hastane dolaşıyorsa bunun sebebi biz değiliz. Hastanede yatak yoksa bunun sebebi biz değiliz. Son sözümüz, Alo 184 SABİM yetti artık, çık devreden.” ifadelerini kullandı.
Öksüz, Kahramanmaraş’ta 8 ay önce bir sosyal paylaşım sitesinde 'doktorların öldürülmesi' ile ilgili sözler karşısında yaptıkları yasal girişimlerde de bir sonuca ulaşamadıklarını sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi