Afşinli vatandaşlar Yeni Bir Santral İstemiyor.

Afşin'de, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından Afşin'e yapılması planlanan “Afşin C Termik Santrali” ve "Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı" projesi için halkın bilgilendirilmesi toplantısı yapıldı.

Afşin Belediye Düğün Salonunda yapılan toplantıda Altunelma Mahallesine yapılması planlanan Afşin C Termik Santrali projesi ve "Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı" projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun sunumu yapıldı.

Toplantıda konuşan Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, "Dışa bağımlılığın azalması, milli ve yerli kaynakların kullanılması ülkemiz ve devletimiz için çok büyük önem arz ediyor." dedi.

Afşin'in kömür rezervi noktasında ciddi bir potansiyelinin bulunduğuna değinen Kaymakam Budan, " Afşin’imiz yerli ve milli gelir olan kömür kaynağımızın rezervi noktasında ciddi bir potansiyele sahip. Zaten bu 80’li yıllardan itibaren başta A Santralimizin devreye girmesi, daha sonra B Santralimizin devreye girmesi ile ekonomimize ciddi katkılar sağladı. Aynı zamanda ekonomik katkı sağlarken de 80’li yılların teknolojisi ve imkânlarıyla A Santralimizden kaynaklanan çevreye etkilerini de göz ardı edemeyiz. Ama gerek ekonomik ve teknolojik gelişmeler bu anlamda elektrik üretiminin yanında çevre ve insan sağlığını da daha öncelikli ele alınmasını sağladı." açıklamasında bulundu.

C Termik Santralinin yeni teknolojiyle hayata geçirilmesi ve çevresel etkicilerinin en aza indirilerek hayata geçilmesinin planlandığını söyleyen Budan, şunları söyledi:

" C Santrali, A ve B Santralinin dışında yeni teknoloji ve aynı zamanda çevre hassasiyetini üst düzeyde tutacaktır. Dolayısıyla yetkili arkadaşlarımızın burada doğru bilgiyi size aktarmaları için buradalar. Bilgi kirliliğine yol açmadan, meseleyi tam anlayarak, hepiniz sizler kadar, arkadaşlarım kadar hassasız. Hiçbir şey insan sağlığından önemli değil. Bunlarında ön görüsüyle ama aynı zamanda devletimizin ve milletimizin bekasını düşünerek ilçemize kazandırılması çok önemli. Bu yerli ve milli geliri ülke ekonomimize kazandırıp aynı zamanda dışa bağımlılığımızı azaltmak için çok önemli. "

Kaymakam Budan'ın konuşmasının ardında "Afşin C Termik Santrali projesi" ve "Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı" projesi için hazırlanan raporun vatandaşlara anlatımına geçildi.

Vatandaşlar, Çınar Mühendislik tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından söz alarak, santral ile alakalı görüşlerini bildirdiler.

- Afşin, C Termik Santralini İstemiyor

Toplantıya katılan Afşinli vatandaşlar hep bir ağızdan, yeni yapılacak C Termik Santralinin bölgeye hiçbir katkı sağlamayacağını,  tarımı ve hayvancılığı bitireceğini belirterek projenin hayata geçirilmemesini ve santrale karşı olduklarını ifade ettiler.

Afşin'de bulunan Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali'nin çevreye olumsuz etkisi olduğunu ifade eden vatandaşlar, bölgeye yeni bir santral kurulması yerine güneş enerjisi santrali projeleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulmasını istedi.

Çevre Bakanlığının termik santralleler ile alakalı hazırlamış olduğu bir ÇED raporu olduğunu söyleyen Avukat İlhan Polat, " Hazırlanan raporda termik santralleri ne kadar filtreli olursa olsun hava kirliliğini kesinlikle önlenemez deniliyor. Bu bütün dünya bu şekildedir. 1984 yılından buyana faaliyette olan termik santrali ve buna ek olarak kurulan ikinci bir termik santral nedeniyle Afşin başta olmak üzere akciğer kanseri, koah gibi solunum yolu rahatsızlıkları arttı. Bölgeye kanser araştırma merkezi kurulup hastalıkların önüne geçilmesi gerekiyordu. Ama yapılmadı. Yeni bir santral istemiyoruz."

Termik santraline karşı olduklarını söyleyen İbrahim Yılmaz, " Yeni yapılacak santrali istemiyoruz. Yapılmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Mevcut bulunan termik santraller nedeniyle tarım ve hayvancılık bitme noktasında. Vatandaşlarımız külle boğuşuyor, insanlara ve doğaya zarar veren bir santral istemiyoruz." dedi.

Toplantıda söz alan Ahmet Şahan isimli bir vatandaş da, güneş enerjisi santrali projelerinin bölgeye kurulması yönünde görüş bildirerek, termik santraline karşı olduklarını ifade etti.

Dünyanın hiçbir yerinde çevreci termik santrali bulunmadığını ifade eden Cuma Binboğa, "Bizim bölgemizde zaten Türkiye'nin en büyük termik santralleri bulunmakta. İstimlâk, kül ve zehirli gazlar nedeniyle hem tarım bitti hem de hayvancılık. Verimli topraklarımıza tarım yapamıyoruz. Bunun yanı sıra sağlığımızdan da oluyoruz. Termik santral hiçbir şekilde çevreci değildir. Çevreci termik santral diye bir kavram yok. Geleceğimiz elimizden alınmak isteniyor. Bölgemizde yeni bir termik santral istemiyoruz" açıklamasında bulundu.

Toplantı, vatandaşların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi