Afşin Belediyesi tarafından yürütülen, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nden Afşin’in ısınması ile alakalı projesinde çalışmalar devam ediyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), B Santralin basınçlı suyu için 27 Nisan’da ihaleye çıkıyor.
Afşin’e 17 kilometre uzaklıkta bulunan Afşin Elbistan B Termik Santrali'nin atık sıcak suyu ile 2013 yılında ilçede 12 bin konutun ısıtılması için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmanın ilk ayağı olan santralin basınçlı sıcak su formundaki ısı enerjisinin satış ihalesi 27 Nisan’da düzenlenecek. İhale 27 Nisan saat 14.00'de santral binasında gerçekleştirilecek.
Konu hakkında bilgi veren Afşin Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abbas Burak Binboğa, “EÜAŞ birçok termik santrallerde bu projeyi uyguladı. Türkiye’de 14 bölgede termik santrallerde fizibilite hazırlattı ve Avrupa’da da çok yaygın olarak kullanılan bir sistem. Santrallerde atık ısıdan bölge ısıtma sistemleri kuruluyor. Almanya’da 5 milyona yakın konut, Avrupa ülkelerinde çok fazla konut bu sistemden yararlanarak ısıtılıyor. Bu çerçevede de Afşin, bölge ısıtma sisteminden yararlanmak içinAfşin Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı. Belediyemiz bu konuda irtibata geçti ve bizde bir fizibilite raporu hazırlattık ve girişimlerde bulunduk. 27 Nisan’da santral, Afşin’in bölge ısıtma sistemi için ihaleye çıkacak. Bunun için santralle gerekli girişimlerde bulunduk inşallah 27 Nisan’da ihaleye gideceğiz. Ayrıca bu ihaleye Afşin Belediyesinden izinsiz ve onaysız bizim haricimizde hiçbir firmanın girmesi mümkün değil.” dedi.
-“Santralden alınan ısı ilçeye getirilecek”
Santralden alınan basınçlı sıcak su 17 kilometreden Afşin’e getirileceğine dikkat çeken Fen İşleri Müdürü Binboğa, “Sıcak su polietilen yalıtımlı borularla yaklaşık 10 veya 17 km lik bir hattan şehrimize gelecek ve bölgesel ısıtmayı sağlayacak. Hattımız şuanda tam olarak kesinleşmedi ruhsat sahası içerisinden veya köy yollarına şaft civarından bağlanarak sıcak su Afşin’e gelecek. Sıcak suyu getirmekte kullanacağımız borularda ısı kaybı çok düşük olacak santralle Afşin arasında en fazla 2 ila 2.5 derece gibi bir ısı kaybıyla sıcak su bize ulaşacak. Santralden 110 derece çıkan su Afşin’e en düşük 107 dereceyle gelecek. Binalardaki suları ısıtarak tekrar su santrale dönecek. Bu elektrik üretimini biraz düşürecek. Bu sadece soğutma kulelerinden çıkan buhar olarak düşünülüyor ama tam olarak öyle değil. Yüksek basınç, alçak basınç, düşük basınç türbinleri var. Bu üç türbin arasında bu buhar dönüyor” şeklinde konuştu.
Müdür Binboğa, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Santralde elektrik üretimi belli bir miktar düşüyor. Santrallerde 360 megavat saat elektrik üreten 4 türbin bulunuyor ve her tribün 4 ila 10 megavat arasında elektrik üretiminden feragat edecek. Bu aslında santral için çok küçük bir düşüş. Bu feragatle ısıttığı su çok daha faydalı olan ısınmamızda kullanacak. Santralden faydalanarak konutların ısıtılması yapılmamış bir şey değil Avrupa’da bu sistemi uygulamayan santral neredeyse yok. 100 km uzaklıktaki şehirlere bile bu şekilde su verilebiliyor. Ülkemizde geç kalınmış bir durumdu Soma’ın ardından inşallah bizde bu sistemi konutlarımızın ısıtılması için kullanacağız. İnşallah Türkiye bu işin üstesinden gelir.”