Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, atık suları Ceyhan Nehri’ne bırakan Elbistan Şeker Fabrikası’na idari para cezası verdi.
Fabrikaya ait çamur havuzlarındaki suyu direk by-pass yaparak Kaynarca mevkisinden Ceyhan Nehri’ne deşarj edilmesi nedeniyle ortaya çıkan kirliliği yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Biyolog Kemal Tanrıverdi ve Çevre Mühendisi Erol Çatalbaş, atık sulardan numune alarak incelemek üzere laboratuara götürmüşlerdi.
Elbistan Şeker Fabrikası’nda yapılan inceleme ve atık su numunelerinin değerlendirilmesinin ardından, Çevre Kanununun 20. Maddesinin F bendi uyarınca idari para cezası uygulandı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, geçtiğimiz günlerde Elbistan’a gelerek atık suyun Ceyhan Nehri’ne karıştığı noktada ve fabrika içerisinde inceleme yaptıklarını belirterek, alınan numunelerin Su Kirliliği Yönetmeliği Standartlarının üzerinde olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Şeker Fabrikası çamur havuzlarından direk by-pass yapılan suyun Kaynarca mevkisinden Ceyhan Nehri’ne deşarj edildiğini ifade eden Hasan Topak, “Çamur havuzlarındaki atık su direk by-pass yapılarak Kaynarca mevkiinden Ceyhan Nehri’ne deşarj edilmiş. Bu nedenle çevre Kanununun 20. Maddesi F bendi doğrultusunda idari yaptırım uygulandı. 3 yıl içerisinde tekrar etmesi nedeniyle de idari ceza iki katı oranında uygulandı” dedi.
Elbistan Şeker Fabrikası’nın kazan sisteminde yaşanan arıza nedeniyle zaman zaman bacadan kirli emisyon attığının da tespit edildiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, “Su ile ilgili yaptırım daha ağır olduğu için idari yaptırım cezası su kirliliğinden dolayı uygulandı. Zaten fabrika yetkilileri de kazanda arıza olduğunu, atık su arıtma tesislerinin olmadığını kendileri de beyan ediyorlar” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi