Mutlucan Şeker Anonim Şirketi’ne devredilen Elbistan Şeker Fabrikası’nda çiftçiye bedelsiz olarak dağıtılan küspe için ton başı 20 TL ücret istenmesine tepki gösteren çiftçiler ve nakliyeciler, fabrika girişini kapatarak eylem yaptı.

Kendilerine dağıtılan küspe kartlarında ‘bedelsiz’ ibaresinin bulunduğunu ve özelleşmeden önce küspe için herhangi bir ücret ödemediklerini kaydeden çiftçiler, fabrika yönetimine tepki gösterdi.

Özelleştirilen Elbistan Şeker Fabrikası, Mutlucan Şeker adı altında 2018 yılı kampanya dönemini başlattı. Tarlalardan sökülen pancarlar, traktörler ve kamyonlarla fabrikaya teslim ediliyor. Çiftçilere, teslim ettikleri şekerpancarıyla orantılı olarak da yaş küspe bedelsiz olarak veriliyor. Özelleşmeden önce de sürdürülen bu uygulama kapsamında, 2018 yılı kampanya dönemi için çiftçilere üzerinde, “2018 yılı bedelsiz pancar posa kartı’ yazan kartlar dağıtıldı. Bazı çiftçiler, kotaları kadar kendilerine verilen bedelsiz küspeleri, kendi ahırlarındaki hayvanlar için kullanma yoluna giderken bazıları da piyasa şartlarında diğer besicilerle anlaşabiliyor. Küspenin fabrikadan çıkışı ise, yine traktörler ya da kamyonlarla yapılıyor. İşleme esnasında taşıma bandına alınan küspe, traktörlere ya da kamyonlara yüklenerek fabrika dışına çıkarılıyor.

Fabrika yönetimi, 27 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında söz konusu küspe için herhangi bir ücret talep etmezken, 3 Ekim 2018 Çarşamba günü sabahı yönetim kurulunun aldığı karar doğrultusunda ton başına 20 TL ücret isteneceği yönündeki yazıları, fabrikanın ilgili birimlerine astı. Bu durumu kabullenmeyen çiftçiler ve nakliyeciler ise, fabrika yönetimi ile görüşmek istedi. Bu taleplerine ilk etapta karşılık bulamayan çiftçiler ve nakliyeciler, fabrikanın girişini kamyonlar, traktörler ve otomobillerle kapattı. Fabrikaya pancar getiren traktörler içeriye giremeyince uzun kuyruk oluşturdu. Pancarını fabrikaya teslim edip tarlasına gitmek isteyen çiftçiler de dışarı çıkamadı. Eylem bilgisini alan polis ekipleri, fabrika girişini kapatanlarla görüştü. Muhatap bulamadıklarını iddia eden çiftçiler ve nakliyeciler, eylemin başlamasından yaklaşık 1 saat sonra gelen fabrika müdürü ile kısa bir istişarenin ardından temsilciler aracılığı ile sıkıntılarını fabrika yönetimine iletti. Fabrika yönetimi ile yapılan toplantının ardından 8 Ekim 2018 tarihine kadar küspeden bedel talep edilmeyeceği kararlaştırıldı. Bu tarihten sonraki sürecin de yönetim kurulu kararının ardından belli olacağı kaydedildi. Bu gelişme üzerine, fabrikanın girişini kapatan araçlar yoldan çekilerek fabrikadaki pancar alım işlemleri normale döndü.

‘Bu, görülmemiş bir uygulama”

Eylem sırasında konuşan çiftçiler ve nakliyeciler, uygulamanın haksız olduğunu iddia ettiler. ‘Bizim bu küspe karşılığında bir lira ödeyecek durumumuz yok’ diyen vatandaşlar, “Bu, görülmemiş bir uygulama. Bu uygulamadan vazgeçilmediği müddetçe küspe almayacağız. Bu uygulama çok yanlış. Aldığınız bu paranın sebebi nedir? En baştan bedelsiz bize dağıttınız şimdi para istiyorsunuz. Ton başında 20 lira zararımız var. Başta söyleseydiniz biz de ona göre davranırdık” şeklinde konuştular.

Editör: Haber Merkezi