Kahramanmaraş’ın sokak lezzetleri araştırmak için gelen Anadolu Halk Mutfakları Dernek Başkanı ve Yazar Adnan Şahin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi ziyaret etti.

Anadolu yemek kültürünün zenginliğini, bilinen ve bilinmeyen çeşitliliğini inceleyerek farklı ülkelerin mutfak kültürleriyle etkileşimini aktaran televizyon programı için Kahramanmaraş’ta çekimler gerçekleştiren Adnan Şahin, Eshab-ı Kehf Külliyesine daha çok ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ın gastronomisiyle, tarihi mekanları, kültür ve doğal güzellikleriyle zengin bir il olduğunu ifade eden Anadolu Halk Mutfakları Dernek Başkanı ve Yazar Adnan Şahin, Eshab-ı Kehf Külliyesine hayran kaldığını dile getirdi.

Mutfak çevrelerinde “Şef Anadolu” olarak tanınan Şahin, “Şuanda içinde bulunduğumuz Eshab-ı Kehf Külliyesi sadece Afşin veya Kahramanmaraş’ın değil bu bir Türkiye projesi olmalı. Burası dünyaya anlatılması gereken bir yer.” dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesinin tanıtımında her kurumun seferber olması gerektiğini söyleyen Şahin, “Şuanda içinde bulunduğumuz mekan Eshab-ı Kehf Külliyesi sadece Afşin veya Kahramanmaraş’ın değil bu bir Türkiye projesi olmalı. Burası dünyaya anlatılması gereken bir yer. Çünkü dünyadaki tek tanrıya inanan insanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Eshab-ı Kehf’in tanıtılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı da el atmalı. Tarihi mekanımız külliyesiyle, Kuran’da Kehf Suresine konu olan mağarasıyla ve kervansarayıyla gezilmesi, görülmesi gereken bir yer. Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin de katkılarıyla bu tarihi mekana bir turizm harekatı başlatılabilir. Bura biraz daha ilgi gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihte çok önemli bir konuma yerleştirilen ve önem verilen Afşin Eshab-ı Kehf’e günümüzde de hak ettiği önemin verilmesini istiyorum.” açıklamalarına yer verdi.

Afşin’in endemik bir bölge olduğuna değinen Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “İlçemiz ozanlarıyla, şairleriyle özel bir ilçe. Buna ek olarak Eshab-ı Kehf bizim, Afşin’in en önemli manevi mirası.” dedi.

Güven, “Tarihi ve doğal güzelliklerin ön planda olduğu alternatif turizm günümüzde çok daha önemli. Kahramanmaraş alternatif turizmde henüz hak ettiği yere ulaşamadı. Bununla alakalı son birkaç yıldır sürdürülen çaba var. Bunlardan biride Anadolu Halk Mutfakları Dernek Başkanı ve Yazar Adnan Şahin’in Afşin ve Kahramanmaraş’taki çalışması olacak. Afşin’in göz nuru Eshab-ı Kehf Külliyesi ve lavanta tarlamızı geziyor. Bu tür tanıtımlarla Kahramanmaraş’ın iyi yerlere geleceğine inanıyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Eshab-ı Kehf Kahramanmaraş’ın incisi”

Afşin Eshab-ı Kehf’in Kahramanmaraş’ın gözbebeği ve incisi olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul’da, tarihi mekanın el birliğiyle tüm dünyaya tanıtılması gerektiğini belirtti.

Balduk, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi bizim için çok kıymetli bir tarihi mekan. Manevi duygusu çok yüksek bir yer. Adnan Şahin Hocamızı buraya getirmeyi çok istiyorduk. Türkiye’de sadece 5 ilin çekimi yapılıyor. Diğer programların devamı yurtdışında çekilecek. Bu 5 ilin arasında Kahramanmaraş’ın olması çok önemliydi bizim için.” diye konuştu.

Programın, Kahramanmaraş’taki sokak lezzetlerini tanıtmaya yönelik bir konsepte olduğunu belirten Balduk, şunları söyledi:

“Habersizce esnaflarımızın yanına gidiyoruz, Kahramanmaraşlı ne yer, ne içer, sokak lezzetleri nelerdir bunlar konu oldu. İlimizin tüm güzelliklerine ve lezzetlerine yer vermeye çalıştık. Kahramanmaraş Ulucami, Kale, Yeşilgöz, kapalı çarşı, Uludaz Tepesi ve Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesine programda yer verdik.”

Afşin Ticaret Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can’da, “Adnan Şahin Bey buraya gelirken bu tarihi mekanla ilgili bir takım doneleri öğrenerek gelmiş. Özellikle dünyada Eshab-ı Kehf olduğu iddia edilen yerlerle ilgili ilk ve tek tespit davası açılan ve kazanılan yer Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi. Bu noktada sağ olsun Fatih Başkanım elinden gelen gayreti gösteriyor. Afşin’in, Kahramanmaraş’ın tanıtılması için çekilen televizyon programında emekleri ve destekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi