Kahramanmaraş'ın unutulmaya yüz tutmuş önemli "gen" kaynakları arasında gösterilen sarı çeltik, müteşebbislerin girişimleriyle eski gönlerine geri dönüyor.
Verimi ve dayanıklığıyla sofraların vazgeçilmezi olan sarı çeltik, yeniden ekimi yapılarak tüketiciyle buluşturuluyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, sarı çeltik türünün tanımıtımı kapsamında düzenlenen tarla günleri etkiliğinde yaptığı konuşmada, kentte çeltik tarımının çok eskilere dayandığını söyledi.
1800'lü yıllarında sonunda çeltik tarımına uygun olmayan yerlerin o zamandan tespit edildiğini belirten Emiralioğlu, şunları kaydetti:
"Çeltik tarımı diğer ürün desenlerinden farklıdır. Buğday, pamuk, Mısır yetiştiriciliğinde 'usta' tabiri pek kullanılmaz ancak çeltik tarımı bir zanaat olduğu için burada çeltik ustaları vardır. Çeltik çiftçilerimiz 1940'lardan 1980'lere kadar İslahiye, Kadirli, Silifke, Tarsus, Diyarbakır, Cizre, Silopi'ye giderek orada üretim yapmışlardır. Bu gidişle hem gittikleri bölgeye çeltik tarımını öğretmişler, hem de istihdama katkı sağlamışlar."
Çeltiğin yaygın ekilişinin yapıldığı yıllarda pamuk ve Mısır tarımının çok az yapıldığını hatırlatan Emiralioğlu, bir dönem kentte çeltik ekiliş alanının 70 bin dekarı bulduğunu belirtti.
1980 yılından sonra pirinç ithalatının teşvik edilmesiyle ülkedeki ve kentteki çeltik tarımının olumsuz etkilendiğini dile getiren Emiralioğlu, "Önceleri 15 adet çeltik fabrikası ve onlarca çeltik değirmenleri olan ilimizdeki üretim azalmasına paralel olarak bu fabrikalar ve değirmenler faaliyetlerine son vermişlerdir. Şu an aktif olan bir tek çeltik fabrikası kalmamıştır. Girişimçilerin destekleriyle de unutulmaya yüz tutmuş yerel çeltik çeşidimiz sarı çeltik, eski görkemli günlerine yeniden kavuşacaktır" ifadesini kullandı.
Emiralioğlu, sarı çeltiğin yeniden canlanmasıyla çok değerli gen kaynağının kaybolmaktan kurtulacağını, yeni kuşakların da bu muhteşem tattan mahrum kalmayacağını sözlerine ekledi.
Sarı çeltik türünü yaşatan ve emek verenlere plaket
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz  ise Hanbey Tarım ve Hayvancılık İşletmeleri AŞ'nin iştirakiyle 7 bin dönüm alanda tarım faaliyetinde bulunduklarını söyledi.
Şerefolu köyünde kente özgü sarı çeltik türünü eski günlerine döndürmek için ekim yaptıklarını belirten Öksüz, tarihi ve kültürel varlıklara olduğu kadar tarihi ürünlere de sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
"30 yıllık bir sanayicilik hayatım var ama 45 yıllık bir çiftçilik hayatım var" diyen Öksüz, kentte sanayileşmede büyük ilerlemeler olduğunu, aynı başarıyı tarımda gösteremediklerini belirtti.
Büyük arazilerin bir gayrimenkul gibi kiraya verilen mülkler olarak görülmeye başlandığını vurgulayan Öksüz, şöyle konuştu:
"Türkiye'de tarımın üç ana sorunu var. Biri parçalanmış araziler, ikincisi sulama sistemleridir, üçüncüsü de genetik tohumların bu ülkeye mutlaka girmesi lazımdır. Tarihi ürünlerimize de sahip çıkmamız lazım. 1950-60 yıllarında Kahramanmaraş, Türkiye'nin en büyük çeltik üreten şehirlerden biriydi. Çok kaliteli ve lezzetli princimiz vardı. Özellikle civar illerden başka bir pirinç kullanmazlardı. Maraş'ın sarı çeltiği meşhurdu. Biz bunu yeniden üretmek ve gündeme getirmek için 4 yıldır mücadele veriyoruz."
Daha sonra, firmanın ürün gamında bulunan çeşitler sergilenerek katılımcılar tarafından incelendi.
Kentte sarı çeltik türünü yaşatan ve emek veren kişilere, Vali Şükrü Kocatepe tarafından plaket verildi.
 
Editör: Haber Merkezi