Osmanlı döneminde Topkapı Sarayının bahçelerini süsleyen Kahramanmaraş Sümbülleri, belediyenin düzenlediği sümbül şöleni ile toprakla buluştu.
Kahramanmaraş Belediyesi, bir zamanlar Topkapı Sarayının vazgeçilmez güzelliği olan Maraş sümbülünü yeniden vatandaşın beğenisine sunuyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen sümbül şöleni ile Kıbrıs Meydanı’ndaki Sütçü İmam Anıtı önüne, çok sayıda beyaz ve mavi sümbül dikildi. Osmanlı Padişahı 3. Murat Han’ın İstanbul’a sümbül gönderilmesini emreden fermanının da okunduğu şenlikte renkli görüntüler ortaya çıktı.
Belediye bandosu tarafından verilen mini konser eşliğinde sümbül soğanlarını toprakla buluşturan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, tarihten gelen bir zenginliğin yeniden ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Geçmişte her yıl Maraş’tan belli bir miktar sümbülün payitahta gönderildiğini anımsatan Poyraz, şunları kaydetti:
“Burada yapmaya çalıştığımız tarihten gelen bir zenginliğin yeniden ortaya çıkartılması. Biliyorsunuz bu fermanı yıllar önce belediye başkanı olduğumda bir büyüğümüz bize getirmişti. Hakikaten de buradan payitahta belli miktarda sümbül giderdi. Bu belgeyle de sabit. Fakat bu durum geçmiş zaman diliminde unutulmuş. Bizim yaptığımızda aynı tarihi eserlerimizi ortaya çıkardığımız gibi bu zenginliğimizi bu sümbülü yeniden ortaya çıkartıyoruz. Yani tarihi bir hakikatin yeniden hayata geçirilmesi. Öte yandan bu sümbüllerimizi yeniden Topkapı’ya göndermek için de arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor.”
Şölen kapsamında kentin çeşitli yerlerine 15 bin adet sümbülün dikileceği bildirildi.
Editör: Haber Merkezi