Kahramanmaraş Emniyeti, sürücülerin sıkça başvurduğu sahte kemer tokası takan sürücüleri belirlemek için uygulama yaptı. Valilik kararı ile bu tokayı kullananlara 182 TL para cezası kesileceği bildirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün 2013-2014 yılını emniyet kemeri takma yılı ilan etmesinin ardından uygulamalarına hız veren Trafik Tescil Şube Müdürlüğü ekipleri, emniyet kemerine sahte aparat takan sürücüleri belirlemek için uygulama yaptı. Tekerek yolu üzerinde yapılan uyarıcı uygulamada durdurulan vatandaşlara, emniyet kemerinin sahte aparatı takılmaması konusunda bilgiler verildi.
Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, 3 ekiple yapılan uygulamada emniyet kemerinin önemini anlattı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, Türkiye’de her yıl binlerce vatandaşın trafik kazası nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Kazalarda ölüm oranlarını azaltmak için alınacak en önemli tedbirlerin başında emniyet kemerinin geldiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İlimizde yapılan denetimlerde ve basın yayın organlarında çıkan haberlerde, sürücülerin ve yolcuların araç içerisindeki emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için emniyet kemeri kilit ünitesine toka (aparat) taktıkları, bunun neticesinde de yol kullanıcıları üzerinde emniyet kemeri kullanma alışkanlığının olumsuz etkilendiği görülmektedir. 18 Aralık 2013 tarihinde Kahramanmaraş Valiliği tarafından alınan idari yaptırım kararı gereğince belirtilen şekilde emniyet kemeri tokası kullanılması 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 2’nci maddesinin a, b, c bentleri 66’ncı maddesi uyarınca, Kahramanmaraş İl sınırları içinde emniyet kemeri takılması zorunlu araçlarda araç içinde sesli, görüntülü ve ya diğer ekipmanlarla birlikte kullanılan uyarı sistemlerini devre dışı bırakan emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltan aparat bulundurulması ve kullanılması, tamir ve değişim dışında emniyet tokası satılması yasaklanmıştır.
Bu karar uyarınca emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltmak için satan işyeri sahiplerine ve yapılan trafik denetimlerinde aparat takan sürücülere eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c maddesi gereği, aynı kanunun 66’ncı maddesine göre 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesinin birinci fıkrası gereğince 182 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bu vesile ile tüm sürücülerimizin trafik cezasına gerek kalmadan kendi trafik güvenlikleri için emniyet kemeri takmaları, emniyet kemeri aparatı kullanmaları ve diğer trafik kurallarına uymalarını tavsiye ediyoruz”
Editör: Haber Merkezi