Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk büstünden başlayan yürüyüşe Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman başta olmak üzere, Emniyet Müdür Vekili Ahmet Eksin, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Gönen, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferruh Kılıç, kamu kurum ve daire amirleri ile birlikte sağlık çalışanları katıldı.
Yürüyüş Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Nuran Erbilen Gök’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı.
Hareketsizliğe bağlı olarak sağlık alanında büyük problemler yaşandığını dile getiren Dr. Gök, şunları söyledi:
“Günümüzde bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile birlikte insanlar daha az hareket eder duruma gelmekte ve pasif bir yaşama sürüklenmektedir. Bu hareketsizliğe bağlı olarak toplum oldukça önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmakta ve fiziksel aktivitenin yetersizliği büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 30 yaş üstü 15 bin 468 kişi üzerinde yapılan ‘Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım’ araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içindeki oranının yüzde 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96,5’i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Giderek artan hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için toplumun son derece tehlike arz eden bu konuda bilinçlenmesi ve egzersizin günlük hayatın bir parçası haline gelmesi büyük önem taşımaktadır. Fiziksel aktivite, enerji harcanmasını ve kalp-solunum fonksiyon düzeylerinin yükselmesini sağlaması sebebiyle birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır"
Sistemli ve programlı bir şekilde uygulanan fiziksel etkinliklerin obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azalttığı gibi yaşam kalitesindeki artışa bağlı olarak kişinin kendine güvenini arttırtırdığını ve stresi azaltarak buna bağlı hastalıkların oluşmasını da engellediğini söyleyen Gök, "Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerin kullanılmasıyla normal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren, kalp ve solunum hızını arttıran bedensel hareketler olduğu için ‘spor’ kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmamalıdır. Spor aktivitelerinin yanı sıra merdiven çıkma, yürüyüş, egzersiz, bisiklete binme, dans, oyun ve gün içinde yapılan ev ve bahçe işleri gibi çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması amacıyla her yıl 3-4 Ekim ‘Dünya Yürüyüş Günü’ olarak kabul edilmekte ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 3-4 Ekim ‘Dünya Yürüyüş Günü’ etkinlikleri kapsamında İlçemiz Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen yürüyüşe katkı ve katılımlarından dolayı başta Kaymakamımız Sayın Metin Maytalman’a, tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine ve halkımıza teşekkürlerimizi sunarız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar, Pınarbaşı Mesire Alanına kadar yürüyerek, hareketsiz yaşama dikkat çekti.
Yürüyüş sırasında görüşlerini açıklayan Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman, şunları söyledi:
“Çağımızın getirdiği düzensiz yaşam ve beslenme tarzı var. Bizlerde toplumun bir üyesi olarak yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yaşanan bu hareketsiz yaşamın toplum hayatına yansıyan olumsuzlukları var. Bunlardan kalp damar hastalıkları, obezite ve buna benzer bazı sağlık sorunları öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre Türk toplumunun yüzde 71’i hareketsiz yaşama sahip olduğunu belirtiliyor. Bu yaşam tarzının da etkileri sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlıklı yaşam için bizlerin aktif bir şekilde mücadele etmesi lazım. Sağlık sorunlarına yol açan yolları kapatmamız lazım. Toplumun dikkatini çekmek ve bir farkındalık yaratmak için yürüyoruz. Bir gün yürümeyle olacak bir iş değil ama biz dikkat çekmek istiyoruz. Umarım toplumumuzun önemli bir kesimi de sağlıklı bir yaşam için ellerinden geleni yaparlar.”
Editör: Haber Merkezi