Memiş, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil'i ziyaretinde yaptığı açıklamada, sağlıkta dönüşüm çalışmaları kapsamında oluşturulan "Kamu Hastaneleri Birlikleri"yle yerinde yönetimin amaçlandığını belirtti.
Bundan sonra kamu hastanelerinde bir yönetim kurulu oluştuğunu aktaran Memiş, "Sağlık sistemi aynı şekilde devam ediyor. İllerde oluşturulan genel sekreterlik kanalıyla sağlık hizmetlerinin daha hızlı, nitelikli ve verimli kullanılması adına bu düzenleme yapıldı. Ancak kısa vadede vatandaşa ve çalışanlara bir getirisi olduğu da söylenemez. Kanun taslak halindeyken özellikle sağlıkta dönüşümün mimarı olan sağlık çalışanlarının haklarının verilmesini talep ettik" dedi. Memiş, köklü değişiklik yapılırken sosyal taraflara da sorulması gerektiğinin altını çizdi.
"Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamesi" yürürlüğe girmeden önce çeşitli uyarılarda bulunduklarını aktaran Memiş, "Maalesef gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendi. Söz konusu düzenleme yapılırken sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadı ama biz durumdan vazife çıkarmak ve sistemin yanlış yönlerini ortaya koymak kaydıyla önerilerde bulunduk. Önerilerimizin çoğunluğu çalışanlara buradan hak verilmesi ve bu dönüşümün son basamağından pay alması şeklinde oldu" diye konuştu.
Memiş, sağlıkta dönüşümle birlikte 7 bin 500 çalışanın araştırmacı kadrosuna geçirildiğini, bundan dolayı sağlık personelinin ciddi şekilde mağduriyetinin bulunduğunu savundu. Memiş, yıllarca sağlığa hizmet eden çalışanların özlük haklarının iade edilmesini de talep etti.
Metin Memiş, şöyle devam etti:
"Sistemin bir profesyonel yönetim tarzı olarak uygulanması durumunda doğru olan taraflarının yanında olacağız. Yeni sistemle atanan genel sekreterler sırf başarılı olabilmek için personeli 'Çin'de çalıştırılan işçi' gibi çalıştırmaları durumunda kesinlikle her türlü karşılarında olacağımız belirtmek isteriz. Sistemi yakından takip ediyoruz ve çalışanların haklarında bir geriye gidişi asla kabul etmeyeceğiz."
Türkiye'de sağlığa ayrılan payın 35 milyar TL olduğunu, bunun 15 milyar TL'sinin ilaç harcamalarına gittiğini dile getiren Memiş, "Akılcı ilaç kullanımı ulusal bir politika haline getirilmeli. Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu sonrası bir açıklama yapılarak akılcı ilaç kullanımına değinildi. Bu konuyu çok önemsiyoruz ve üzerinde çalışma yapılmasını istiyoruz" dedi.
Memiş, ziyaretin ardından Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde oluşturulan işçi temsilciliği irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.
Editör: Haber Merkezi