Alınacak önlemlerle rahat bir ramazan ayının geçirmenin mümkün olduğunu belirten Diyetisyen Gülbeyaz Şahin, “Ramazanla birlikte kişilerde beslenme düzeni büyük oranda değişiklik göstermekte uzun süreli açlık ve sıvı tüketimindeki azalmayla birlikte metabolizma hızımız vücut sıvı dengemiz değişmektedir. Metabolizma hızımız yavaşladığı için ramazanda kilo almaya meyilli hale geliriz. Fakat doğru beslenerek kilo almadan daha az açlık ve susuzluk çekerek daha rahat bir ay geçirmemiz mümkündür.” dedi.

Ramazan ayında yapılan yanlışlara değinen Şahin, “İftarda tüm gün boş kalan mideyi bir anda tıka basa doldurmak, Sahuru atlamak, Ağır yağlı besinler tüketmek, Meyve sebze tüketimine dikkat etmemek , Su yerine çay kahve ile sıvı ihtiyacını gidermeye çalışmak yanlış beslenme şekilleridir.

Peki yapılması gereken nedir?

Öncelikle sahur kesinlikle atlanmamalı mutlaka yapılmalıdır. Sahur kahvaltı gibi düşünülebilir. Sahurda proteinden  zengin haşlanmış yumurta , omlet , menemen peynir yine sağlıklı yağlardan zengin zeytin kavrulmamış badem fındık ceviz tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler ve yulaf ezmesi tercih edilmelidir. Bu besinler sizi uzun süre tok tutacak besinlerdir. Yine aşırı tuzlu baharatlı ve yağlı ağır besinler yemek sizin kısa sürede susamanıza neden olur. Bu yüzden bunları tüketmekten kaçınmalıyız. Çay da kısa sürede susamanıza sebep olacağından sahurda çay içmek doğru bir karar değildir. Çay yerine yoğurt ayran kefir süt tüketilebilir. Bunlar sizi hem tok tutar hem de kısa sürede susamanızın önüne geçer.” İfadelerine yer verdi.

“İftarda ise oruç ılık su ile birkaç hurma veya bir kase çorba ile açıldıktan sonra bir süre yemeğe ara verilmeli” diyen  Şahin, “Tokluk hissi hemen gelen bir his değildir bu nedenle olabildiğince yavaş yemek uzun süre aç kalan midemizi rahatsız etmemek için yemekleri çok çok iyi çiğnemek gereklidir. İftarda da yine yağlı yemekler kızartmalar kavurmalar yerine daha hafif ızgara haşlama buğulama veya fırında et tavuk balık tercih edilmelidir. Bu dönemde sebze tüketimi ihmal edilmemeli bir çeşit sebze yemeği bulundurulmalıdır. Sebze yemeği yoksa bile herkesin bir büyük kase salata tüketmesi gereklidir. Yine haftada iki gün kuru baklagiller tüketiminde fayda vardır.

İftardan sonra bir ara öğün yapılmalı bu öğünde mevsim meyveleri tüketilmelidir. Uzun süreli açlık sonucunda canınızın normalden daha fazla tatlı istemesi kesinlikle normaldir. Fakat şerbetli tatlılar yerine porsiyon kontrolüne dikkat edilerek sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

 Ramazan ayında en önemlisi ise sudur. İftarda mide bir anda su ile doldurulmamalı birkaç yudum su ile oruç açıldıktan yemek yenmelidir. Yemek bittikten bir müddet sonra sahura kadar geçen sürece yayılarak günlük en az 2 litre su tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki çay kesinlikle su yerine geçmez nasılsa çay içiyorum o da sıvı gibi bir düşünceyle su tüketimi ihmal edilmelidir.” Açıklamasında bulundu.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tel:0344 5119515

Editör: Haber Merkezi