AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç, 30 Mart Yerel Seçimleriyle birlikte Kahramanmaraş’ta yüz yılın şehircilik hareketini başlatacaklarını söyledi.
Erkoç, Onikişubat Belediye Başkan Adayı Hanefi Mahçiçek ve Dulkadiroğlu Belediye Başkan Adayı Necati Okay’la birlikte Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Mart ayı meclis toplantısına katılarak yeni dönemdeki projelerini anlattı.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz’ün ev sahipliğindeki toplantıda, müteşebbis sanayicilere projelerini anlatan AK Partili adaylar katılımcıların büyük beğenisini topladı.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Nevzat Pakdil, Dr. Yıldırım Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç ile Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın da takip ettiği toplantıda konuşan Erkoç, kentin yeni dönemde kabuğunu kıracağını söyledi. Kentsel dönüşümden ulaşıma, turizmden sosyal belediyecilik hizmetlerine kadar kentin geleceğine yön verecek ve Kahramanmaraş’ı aydınlık yarınlara kavuşturacak 196 proje hazırladıklarını dile getiren Erkoç, şöyle konuştu:
“Geçmişte ilimizde merkez belediyemiz kendi sınırlarını planlamakta, Türkoğlu kendi hinterlandını belirlemekte ve plansız bir şehirleşme yaşanmaktaydı. Belki aynı siyasi görüşte olan partiler istişare halindeydi ama yönetim şekli olarak bir bağlantı yoktu. Bu nedenle karışıklıklar yaşanmakta ve kaynakların israfı söz konusu olmaktaydı. Artık ilin genelinde nazım imar planlarını büyükşehir yapacak. Konutlar nerede olacak, sanayi bölgeleri nerede olacak, artık bunların tamamını beyin görevini yürütecek olan büyükşehir yapacak.”
Yeni dönemde toplumun tüm kesimleriyle istişare halinde olacaklarını ve bu noktada müteşebbislere büyük önem verdiklerini kaydeden Erkoç, şöyle devam etti:
“Şehrin geleceğinin daha aydınlık olması için hem kamu hem de özel sektör kaynaklarının çok büyük önemi var. Şehrimiz özellikle sizlerin yaptıkları yatırım sayesinde çok büyüdü. nüfusumuz 450 bini geçti ve önemli derecede konut problemi var. Ayrıca insanlarımız şehrin kalbinde çok kıymetli alanlarda gayrı sıhhi konutlarda oturmakta. İnşallah yeni dönemde Maraş’ta kentsel dönüşüme çok büyük önem vereceğiz. Zeminin uygun olduğu yerlerde bu çok kolay olacak. Yeni imar yetkimizle daha önce başka illerde yapıldığı gibi düşeyde bir yapılaşma oluşturarak yatayda yeni yaşam alanları oluşturacağız. Osmangazi, Serintepe, Yörükselim ve Mağralı olmak üzere o bölgelerde düşeyde binalar yaparak yeşil alan miktarını oluşturacağız. Ayvalı suyundan faydalanarak Kanal Maraş’ı hayata geçireceğiz. Biz burada bu suyun belli bir kısmını kullanarak bu bölgede bir yeşil kuşak oluşturup bu kuşağın içerisinden de bu suyu geçireceğiz.
Tekke Maraş’ın onlarca yıldan bu yana nasıl çözüleceği en çok merak edilen bölgesi. Burada bizim birkaç alternatifimiz var. Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şu an belediyeyle birlikte Gayberli, Hacı Bayram Veli ve Oruç Reis Mahallesinde 2 bin 500 evi satın almakta. Buralarda yeşil alan yapılacak. Yüz milyon TL civarında bir kaynak ayrılmış durumda. Bu çalışmayı başlatmışlardı. Biz de bakanlıkla konuştuk ve yeni dönemde bu gücünü de kullanarak bu çalışmayı Tekke için de düşünüyoruz. Biz Tekke’de yoğun yapılaşmayı tasvip etmiyoruz. Daha çok yeşil ağırlıklı, yine Ayvalı suyundan burada da kullanmak suretiyle görsel bir bölge oluşturacağız. Burada çok katlı binalar yapmayarak Abdulhamit Han Camii’nin de silüetini bozmayacağız. Yine merkezde Ulu Cami Kapalı Çarşı ve tarihi mahallelerde tarihi bir dönüşüm yapacağız. Tarihi evleri restore edeceğiz. Belediyemiz bazı yerleri restore etti biz de hızla devam ettireceğiz ve tarihi dokunun olduğu yerleri turizme kazandıracağız.”
Sanayi bölgelerinin içerisinde kalan alanlarda da kentsel dönüşüm düşündüklerini dile getiren Erkoç, buradaki insanları da sıcak yuvalara taşımak istediklerini söyledi. Bu noktada şehrin hem doğusunda hem de batısında uydu kentler kuracaklarını belirten Erkoç, “Dar gelirli vatandaşlarımızın kira öder gibi ev alabileceği uydu kentler dizayn edeceğiz” şeklinde konuştu.
- “KISIK YOLU GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR”
Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Kısık Yolu’nun da yeni dönemdeki en önemli projelerden biri olduğunu belirten Erkoç, burada bir milyar (katrilyon) tutarında yatırım yapılacağını dile getirdi. Erkoç, şöyle konuştu:
“Bu yol projesi yıllardır hayalimizdi. Bu projeyi de başbakanımız müjdeledi. Biliyorsunuz Elbistan bize 165 kilometre. Bu projeyle belki 90 kilometreye belki de 70 kilometreye bile düşürme imkanımız var. Yapacağımız tünel ve viyadüklere bağlı. Böylece 300 bin vatandaşımız Malatya yerine ilimize gelecek. Kuzey ilçelerini merkeze daha çok yaklaştıracak. Ayrıca Anadolu’nun kuzeyini ve doğusunu Akdeniz’e bağlayan ana arterlerden biri olacak. Bu projeyi karayollarına götürdüğümüzde onlarda sıcak bakmıştı. Bu projede de biz belediye olarak lokomatif olacağız. Yine merkezimizde yeni köprülü kavşaklar ve yollar açarak ulaşımı rahatlatacağız. Hızlı trene kavuşuyoruz. Türkoğlu’nda serbest bölge oluşuyor. Bunların tamamı Kahramanmaraş’ımızın geleceğini aydınlatacak. İnşallah geleceği hep birlikte planlayarak 2023 yolunda yürümeye devam edeceğiz.”
Toplantıda konuşan AK Parti İl Başkanı Metin Doğan ise büyükşehirle birlikte kentin daha yönetilebilir bir yapıya kavuşacağını ve hizmetlerde koordinasyon sağlanacağını ifade etti. Dulkadiroğlu Belediye Başkan Adayı Necati Okay ise yeni dönemde kendi ilçelerinde yapacakları yatırımlarla geleceğin 100 yılını inşa edeceklerini söyledi. Onikişubat Belediye Başkan Adayı Hanefi Mahçiçek de doğru bir kentleşmenin temelini imar planının oluşturduğunu söyledi.
Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise dünyanın hızla değiştiğini ve küresel akımlar, teknolojik devrimlerle birlikte açık ekonomilerin dünyanın daha küçük ve şeffaf bir yapı kazanmasına neden olduğunu belirtti.
Soru-cevap bölümüyle devam eden toplantı hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.













Editör: Haber Merkezi