Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Bölge Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun raporlarının yer aldığı sitedeki verilerin, hava kirliliğinin arttığı saatlerde siteye yansımadığını ifade ederek, rakamların kamuoyundan gizlendiğini iddia etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonunun elde ettiği değerlerin yayınlandığı bakanlığa ait resmi internet sitesinde, istasyonun Elbistan’da ölçtüğü partikül madde oranlarının son hafta içerisinde bazı saatlerde yansıtılmadığını belirten Poyrazoğlu, değerlerin özellikle kalorifer ve sobaların yakıldığı saatlerde sitede yer almadığına dikkat çekti.
Soluduğumuz havadaki duman ve toz miktarını belirleyen ve PM10 olarak adlandırılan partikül madde oranının düşük çıktığı zamanlarda bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlandığını, yüksek olduğu zamanlarda ise cihaz çalışmıyormuş gibi boş kaldığını dile getiren Poyrazoğlu, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Hava kirliliğinin hangi boyutlarda olduğunu, Elbistan’da yaşayan herkes az çok anlayabilir. Sabah kalktığımızda veya akşam saatlerinde soluduğumuz hava nedeniyle ciğerlerimiz yanıyor. Etrafa baktığımızda koyu bir duman tabakasını rahatlıkla görebiliyoruz. Hatta öyle zamanlar oluyor ki, duman yoğunluğundan az ilerimizi dahi göremez duruma geliyoruz. Öyle ki, termik santrallerden gece saatlerinde duman ve kül doğrudan dışarıya atılıyor. Bu kirliliği ölçmesi için Meteoroloji bahçesine bırakılan cihaz, bugünlerde partikül madde oranını göstermiyor. Örneğin 13 Kasım’da PM10 oranı 638 µg/m³’e ulaşıyor. Bir sonraki saatte ise değer yer almıyor. Kirlilik oranı 585 µg/m³’e düştüğünde ise veriler tekrar sitede belirmeye başlıyor. Aynı şekilde 14 Kasım günü ise saat 18.00 ile 19.00’daki değerler yine sitede yer almıyor. 20.00’dan itibaren değerler sitede tekrar görülüyor. Sitedeki bu değerler dahi Türkiye ortalamasının çok çok üstündedir. Elbistan’daki hava kirliliği, Türkiye’nin en yüksek merkezleri arasında. Bu, bakanlığın açıkladığı aylık istatistiklerde de açıkça görülüyor.”
Santrallerin elektrofiltrelerinin gece boyunca çalıştırılmadığını da savunan Poyrazoğlu, “Sabah kalkıp santrallerin bulunduğu yöne baktığımızda, etraftaki koyu bulutu rahat bir şekilde görebiliyoruz. Bacalardan salınan karbonmonoksitin yanı sıra, birde elektrofiltrelerin gece saatlerinde çalıştırılmaması nedeniyle çevre kirliliği sürekli artıyor. Santral çevresinde PM10 değeri 150 µg/m³’ü geçmemesi gerekirken bu değer, 2 bin ile 15 bin µg/m³’ü buluyor. Bu nedenle bölgedeki hasta sayısı sürekli artıyor, kanserli sayısı ise Türkiye ortalamasının çok çok üstünde” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi