Başkan Poyraz, restorasyon çalışmaları devam eden Suk-i Maraş Çarşısı’nda incelemelerde bulunarak, vatandaşlarla sohbet etti. Burada İHA Muhabirinin sorularını cevaplandıran Poyraz, en büyük hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Restorasyon çalışmalarıyla birlikte, Suk-i Maraş, Bakırcılar, Semerciler, Mazman ve Saraçhane Çarşılarının turizme kazandırılacağını dile getiren Poyraz, “Bu çarşılar, bize ve Kahramanmaraş’a hiç yakışmayan haldeydi. Biz de bu konudaki çalışmalarımızı 5 yıldan bu yana sürdürüyorduk. 5 yılın sonunda bu noktaya geldik ve başladık. İnşallah bu çalışmalar Haziran ayı ortasında bitecek. Amacımız, mazisi Hititlere uzanan şehrimizin bu güzel çarşılarını gerçek hüviyetine kavuşturmak.” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ın birbirinden farklı değerleri bünyesinde barındırdığını kaydeden Poyraz, tanıtım eksikliği nedeniyle bu zenginliklerin bilinmediğini belirtti. Belediye olarak bunları gidermek için gayret gösterdiklerini işaret eden Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çarşılar tamamlandığında esnaf arkadaşlarımızda ayın 15’ini, yani memurun maaşını almasını beklemeyecekler. Çünkü buraya yerli ve yabancı turistler gelecekler. Örneğin bizim burada 22 ayar altınlarımız var. Bunun dünyada başka bir örneği yok. Buraya münhasır bir şey. Ama kim biliyor bunu sadece biz biliyoruz. Bakır işlerimiz var, ağaç oyma işlerimiz var ama bunlarda bilinmiyor. Dolayısıyla buradaki amacımız Ürgüp Göreme’den çıkan turistleri buradan bir dondurma alıp Şanlıurfa’ya göndermeyeceğiz. Buraya gelecekler, otelimizde kalacaklar, sabah kalkıp kaleye çıkacaklar. Buradan aşağı inip Çukur Hamamı, Taş Mescidi, Ulu Camiyi, Cumhuriyet Hanımızı ziyaret edecekler. Tarihi çarşılarımızı gezip, alışverişlerini yapacaklar. Daha sonra da dondurmalarını alıp gönül rahatlığıyla şehrimizden ayrılacaklar. Ama bu tarihi güzelliklerimizi ortaya çıkarmadığımız için sıkıntı yaşıyorduk. Çok şükür Allah bugünü bize gösterdi. Bu benim hayalimdi ve gerçekleşiyor. Az önce baktık 1800’lü yıllardan kalan taşlarımız ortaya çıkmış. Bu zenginliklerimizi ortaya koymalıyız.”
Maraş Çarşılarının, sadece bölgenin değil ülkenin de en önemli kültürel değerlerinden biri olduğunu anımsatan Poyraz, “Türkiye’nin 5-6 çarşısından bir tanesi Maraş’ta ama maalesef en döküntüsü de buradaydı. Allah aşkına Gaziantep’in neyi var, orasının çarşıları bizimki gibi değil. Allah bu zenginliği bize vermiş ve artık bu zenginliği ortaya koyuyoruz. İnşallah Haziran ayı içerisinde tertemiz, alt ve üst yapısıyla tamamlayarak buraları turizme açacağız” diye konuştu.
Daha sonra esnafları ziyaret eden Poyraz, vatandaşların sorunlarını dinledi.
Editör: Haber Merkezi