“Faturalarınızı zamanında teslim alın”
 
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Afşin Temsilcisi Ünal Peköz, yazılı açıklama yaparak Afşin’de bulunan tüm işletmeleri uyardı. Peköz, muhasebecilere geç getirilen faturaların bazı cezai müeyyideler gibi yaptırımlarla karşılaşılabileceğini söyledi.
 
 
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Afşin Temsilcisi Ünal Peköz’ün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Afşin’de faaliyet göstermekte bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak, Afşin’de bulunan tüm işletmelerimizi uyarmak istiyoruz. Şöyle ki, bildiğiniz üzere birçok işletmemize geç gelen faturalar nedeniyle düzenlenen düzeltme beyannameleri ile ilgili Vergi Dairesi tarafından düzeltmelerin açıklanması amacıyla yazılar tebliğ edilmektedir. İlgili ayın Katma Değer Vergisi Beyannamesinin verilme süresi, izleyen ayın 24’üncü günü akşamına kadardır. Buna rağmen bu tarihten sonra işletmelerimiz içerisinde unutulan veya işletmeye geç gelen faturaların Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerimizin bürolarına ulaştırılıp, düzeltme beyannamesi verilerek düzeltilmesi gerekmektedir. Sözünü ettiğimiz yazılar da bu sebeple gelen yazılardır. İşletmelerimizin bu düzeltmeleri neye istinaden yaptıklarına dair açıklama istenmektedir. Yerleşim yerimiz dışından gelen faturaların posta gecikmeleri gibi nedenlerle geç gelebileceği kısmen kabul edilirken, işletmelerimizin Afşin içerisinden alması gereken faturaların dahi geç alınması, faturaların yasal kayıt süresi göz önüne alındığında kabul edilebilirliği düşünülemez. Ve bu sebepledir ki, işletmelerimizin İlçemizde bulunan işletmelerden almış oldukları faturaların yasal süre içerisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerimize ulaştırılması, işletmelerimizin bazı cezai müeyyideler gibi yaptırımlarla karşılaşmamaları için önem arz etmektedir.
Ayrıca şirketler ve 1.sınıf mükelleflerimizin 5.000,-TL ve bu miktarı aşan alış faturalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamda bildirilmesi zorunlu olduğundan bu faturalar yine problem olmaktadır. Ve bu beyannamelerin düzeltilmesi halinde bile, Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355’inci maddesine göre ilgili işletmelerimizi çok önemli bir miktar olan Özel Usulsüzlük cezası ile baş başa bırakacaktır.
Bütün bu yaptırım söylemlerimizin akabinde, tüm işletmelerimizin alış ve satış evraklarını Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerine zamanında ulaştırmaları, cezai işlemlerle karşılaşmamaları en büyük temennimizdir.”
 
Peköz, işçi çalıştıran işyerlerini bugün saat 14.00’da Afşin Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenecek eğitim seminerine davet etti.
 
Ünal Peköz, “ 22 Ekim 2012 Pazartesi günü Afşin Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerince işletmelerinde işçi çalıştıran tüm işverenlerimizin işçilerinin tedavileri sonucunda almış olduğu iş göremez raporlarının onayı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. İşçilerimizin tedavi için gitmiş olduğu sağlık kuruluşundan almış oldukları iş göremez raporları artık kâğıt ortamı yerine elektronik ortamda işverenlerimizin internet posta adreslerine gönderilecek, işverenlerimiz de bu raporları yine internet ortamında 5 gün içerisinde onaylamak zorunda kalacaklardır. Bu süreyi aşmaları halinde önemli bir ceza ile karşılaşacaklardır. Ayrıca işverenlerin internet posta adreslerini Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmemeleri halinde de yine ceza uygulaması yapılacaktır. İşverenlerimizin bu ceza ile karşılaşmamaları için yapılacak toplantıya katılmaları önemle rica olunur.” dedi
 
Editör: Haber Merkezi