Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Afşin-Elbistan Ovası'nda şeker pancarı hasadı başladı.

Afşin ve Elbistan'ın verimli topraklarında yıllardır ekilen şeker pancarı, toplanarak fabrikalara gönderilmeye başlandı. Bölgede 70 bin dekar alanda üretilen şeker pancarı, Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Modern tarım tekniklerinin kullanıldığı hasatta kimi çiftçiler ise hala geleneksel yöntemleri tercih ediyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yaptığı açıklamada, şeker pancarının milli servet olduğunu ifade etti.

Afşin-Elbistan Ovası'nda ciddi bir pancar üretimi gerçekleştirildiğini aktaran Bulut, "Şeker pancarı devletimiz ve milletimiz için önemli bir ekonomik kazanç noktasıdır. Şeker pancarı toprak için çok faydalı. Toprağı gençleştiriyor. O açıdan çiftçilerimizi şeker pancarı üretimi için teşvik ediyoruz" dedi. 

Bölgede üretilen pancarın Elbistan Şeker Fabrikası'na gönderildiğini anlatan Bulut, çiftçilerin hasadı makineyle yaptığını ve pancarın fabrikaya gönderilmeye başlandığını ifade etti. 

Bulut, şeker pancarının hem yöre çiftçisi hem de çevre illerden gelen tarım işçileri için geçim kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti. 

-Şeker pancarı desteği 

Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ise Afşin-Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin 4. büyük ovası olduğunu belirtti. 

Bu yıl çiftçilerin buğday ve arpadan istediği verimi alamadığını ifade eden Akpınar, şöyle konuştu: 

"Şu anda çiftçilerimizin gözü kulağı hükümetimizin açıklayacağı şeker pancarının fiyatında. Ümit ediyorum ki bu fiyat çiftçilerimizi memnun edecek düzeyde olur. Gerçekten şeker pancarı bölgemiz için çok önemli. 3 bine yakın çiftçi geçimini bundan sağlıyor. Bunun yanında beklentimiz, sulama sorununun çözülmesi. Eğer çalışması devam eden Adatepe Barajı tamamlanırsa 500 bin dönüm arazi sulanacak ve çiftçimizin geliri 3-4 kat artacak." 

Şeker-İş Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin de bölgede 420 bin ton şeker pancarı üretimi yapıldığını ifade etti. Şeker pancarı hasadının Eylül ayının ortalarında başladığını aktaran Şahin, toplam 70 köyde 3 bin 216 çiftçi ile sözleşme imzalandığını söyledi.

Çiftçilerden Orhan Hurmanlı da pancarın en fazla ilgi ve bakım gerektiren bitkilerden olduğunu belirtti.

Pancarın ekimi, sonrasında yapılan çapası, otunun alınması, gübresi ve sürekli sulanmasının çok büyük uğraş ve masraf gerektirdiğini ifade eden Hurmanlı, "Biz yıllardır bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Pancar hasadına önceki gün başladık. Verimden de oldukça memnunuz. İnşallah hükümetimiz pancar fiyatlarını yüksek verir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi