Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, şeker pancarı çiftçilerini 'caradrina' zararlısına karşı uyardı.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, şeker pancarı üretim alanlarında yoğun olarak görünen caradrina zararlısına karşı pancar üreticilerini ilaçlama yapılması konusunda uyardı.

İlçe genelinde yaklaşık 25 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını anlatan Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, "Şekerpancarında caradrina zararlısına karşı İlçe Müdürlüğümüz Ziraat Mühendisleri tarafından şekerpancarı tarlalarında kontroller yapıldı. Bu zararlı bu yıl Orta ve Doğu Anadolu'da şekerpancarı tarlalarında önemli zarar oluşturmuştur. İlçemizde de bu zararlıya karşı tedbir almamız gerekiyor" dedi.

Caradrina zararlısına, şekerpancarının 2 veya 4 yapraklı döneminde rastlandığını belirten Kurt, " Caradrina olarak bilinen bu zararlı kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan kurtçuk şeker pancarının taze yapraklarını yer ve pancarda ciddi zararlar oluşturur. Bu zararlı şekerpancarı tarlalarında göreceli olarak zarar oluşturmuştur. Bazı mahallelerdeki tarlalarda yeniden ekim yapılmasına neden olacak kadar zarar oluştururken, bazı tarlalarda da bitki koruma ürünü kullanılarak zarar oluşumu azaltıldı. İlçemizde şekerpancarı tarlalarında bu zararlının görülmediği yıllara göre zarar oluşacağı tahmin edilmekte. Tarladaki zararı azaltmak amacıyla, bitkilerde yeşil aksamı artırıcı tedbirler alınabilir. Tarlalarda yaprak oluşumunu artırmak amacıyla azotlu gübreleme ve sulamayı artırma gibi önlemler alınması gerekir." diye konuştu.

Kurt, ayrıca şekerpancarı tarlalarında verim kaybına neden olacak yoğunlukta küsküt zararlısına rastlandığını belirterek, çiftçilere gerekli mücadele konusunda bilgilendirme faaliyetleri devam edeceğini söyledi.

  

Editör: Haber Merkezi