PANCAR ÇİFTÇİSİ HAKKINI ARIYOR

Afşin’e bağlı Yazıbelen Köyünde çiftçilik yapan Orhan Hurmanlı, şeker pancarında kullandıkları bir marka ilaçtan dolayı ürünlerinin kurumasına kullandıkları ilacın neden olduğunu tespit ettirdiklerini iddia ederek, firma hakkında hukuki süreç başlatt

PANCAR ÇİFTÇİSİ HAKKINI ARIYOR

Afşin’e bağlı Yazıbelen Köyünde çiftçilik yapan Orhan Hurmanlı, şeker pancarında kullandıkları bir marka ilaçtan dolayı ürünlerinin kurumasına kullandıkları ilacın neden olduğunu tespit ettirdiklerini iddia ederek, firma hakkında hukuki süreç başlatt

08 Haziran 2010 Salı 09:59
1134 Okunma
PANCAR ÇİFTÇİSİ HAKKINI ARIYOR
Afşin’e bağlı Yazıbelen Köyünde çiftçilik yapan Orhan Hurmanlı, şeker pancarında kullandıkları bir marka ilaçtan dolayı ürünlerinin kurumasına kullandıkları ilacın neden olduğunu tespit ettirdiklerini iddia ederek, firma hakkında hukuki süreç başlattıklarını söyledi.
 
Yaklaşık 2 bin 500 dönüm alanda kullanılan ilacın tarlalarına ektikleri şeker pancarını kuruttuğunu iddia eden çiftçiler, Afşin İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, arazilerin toprak tahlilinin yapılmasını istemişlerdi.
İlçe Tarım Müdürlüğü de çitçilerin bu isteklerini hemen değerlendirmeye almış ve Yazıbelen Köyü’ne giderek arazilerden toprak numuneleri alarak Kahramanmaraş İl Tarım Müdürlüğü’ne göndermişti.
Kahramanmaraş İl Tarım Müdürlüğü de bu numuneleri Ankara Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Yapılan analizler sonucunda ilacın bozuk olduğu tespit edildi.
‘Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız’ diyen   Yazıbelen Köyünde çiftçilik yapan Orhan Hurmanlı, “2010 yılı pancar ekim zamanında ekim yapmaya başladık. Her yıl olduğu gibi bu yılda bir firmadan aldığımız ilaçla ilaçlama yaptık. İlaçlama yapıldıktan sonra gördük ki şeker pancarları kurumaya başladı. Benim yaklaşık 60 dönüm arazimin hepsi kurumuş durumda. Yan tarafımda bulunan ve bu ilacı kullanmayan arkadaşlarımızda ise herhangi bir şey olmadı. Sadece bu ilacı kullanan arkadaşlarımızın tarlalarında ürünlerde kuruma meydana geldi. Bizde sorunumuzu İlçe Tarım Müdürlüğüne yazılı bir şekilde başvuru yaparak, arazimizde inceleme yapılmasını talep ettik. İlçe Tarım Müdürlüğü de bu talebimizi değerlendirerek bir ziraat mühendisi görevlendirdi. Ziraat Mühendisi de köyümüze gelerek arazilerimizden toprak numuneleri almıştı. Şimdide Tarım Bakanlığından gelen yazıya göre tarlamıza attığımız ilaç bozuk. Biz ilaç firmasından zararımızı karşılamasını talep ediyoruz.Firmadan tohum, gübre, mazot, kota ve ürün kaybımızı talep edeceğiz. Şirket anlaşmaya yanaşmaz ise hakkımızı hukuki yollardan arayacağız. Biz tespit yaptırdık ve zarara ilacın neden olduğunu öğrendik. Tarlasında tespit yaptırmamış olan çiftçilerin de en yakın zamanda avukatları aracılığı ile tespit yaptırmaları halinde, haklarını arayabilirler” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373