Afşin'de römorka yüklediği pancarı çamur nedeniyle bataklığa dönen tarladan çıkarmak isteyen çiftçilerin çabası çileye dönüştü.

Son günlerde etkisini gösteren yağmur pancar çiftçilerine zor günler geçirmesine neden oluyor. İlçeye bağlı Kabaağaç Mahallesi’nde tarlasına şeker pancarı eken çiftçi, yağan yağmur nedeniyle bataklığa dönen tarlasındaki pancar dolu römorku paletli iş makinesinin yardımıyla çıkartabildi.

Afşin ve Elbistan’da şekerpancarı alım kampanyasının son günleri yaklaşırken tarladan söküldükten sonra silolanan pancarlar, traktörler ya da kamyonlarla Mutlucan Şeker Fabrikası’na taşınıyor. Pancar çiftçisinin büyük çoğunluğu, sezonu büyük zorluklarla atlatarak pancarını fabrikaya teslim etti. Bazı çiftçiler de yağış nedeniyle tarlalarından söktükleri pancarları siloladıktan sonra fabrikaya taşıma işlemini yapamadı.

Yoğun yağmur ve ardından gelen kar yağışı nedeniyle tarlalar adeta çamur deryasına döndü. Yağışın dinmesinin ardından pancarı taşımak için işbaşı yapan çiftçiler, ne pancarlarını ne de traktörlerini bataklığa dönen tarladan çıkarmayı başaramadı. Birçok çiftçi, diğer çiftçilerin traktörlerini de kullanarak tarladan pancar çıkarma yoluna gidiyor. Çiftçiler, 4-5 traktörü birbirine halatla bağlayarak tarladan römorklarını çıkarmaya çalışırken bazen de bu yardım yeterli olmuyor. Traktörleri ve römorkları yarıya kadar çamura batan çiftçiler, iş makinelerinin de yardımıyla saatlerce uğraşın ardından römorkları tarladan çıkarabiliyor.

Afşin'e bağlı Kabaağaç Mahallesi’nde de bir çiftçi, aynı şekilde çamura batan traktörünü kurtarmak isteyen çiftçi de paletli iş makinesinden yardım almak zorunda kaldı. Tek römork takılı traktör, arkasından iten başka bir traktörün desteği ile tarladan çıkmaya çalışsa da başarılı olamadı. Çiftçinin yardımına paletli iş makinesi yetişti. Paletli iş makinesi, halatla bağlanan traktör ve römorku çekerek tarladan çıkarmaya çalışırken de oldukça zorlandı. Traktör, çamur deryasına dönen tarladan saatlerce uğraşın ardından yola çıkarılabildi. Bir römork pancarını tarladan çıkarmak için çileye katlanan çiftçi de traktörü ile Mutlucan Şeker Fabrikası’nın yolunu tuttu.

Editör: Haber Merkezi