Pamuk, pamuk ipliği ve ilgili sektörlerinin iyileştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hazırlıkları süren “Güney Bölge Pamuk ve Pamuk İpliği Kümelenme Birlikteliği Projesi” başladı. 
Komite, pamuk üretiminden başlayarak pamuk ipliği tüketiminin artırılması için kalite, standardizasyon, ihracat gibi ana konularda ve yerli pamuğun ticari değerinin ve güvenirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütecek.
Gaziantep Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır illerini kapsayan kümelenme birlikteliği projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılan Kümelenme Destek Programı teklif çağrısı kapsamında sunulacak.

Proje hazırlık çalışmaları kapsamında, KMTSO ev sahipliğinde yapılan toplantıda pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı illere teknoloji altyapısı kurulması ve üretimden son noktaya kadar denetim mekanizmasının geliştirilmesi konuları konuşuldu. Pamuk ve pamuk ipliğinin iyileştirilmesi, iyi pamuk uygulamalarının yerleştirilmesi, pamuğun eski görkemine kavuşmasına katkıda bulunmak için yapılan toplantıda standardizasyon temasına vurgu yapıldı.
Dört faaliyet grubu şeklinde oluşturulan ana iş planında pamuk ekiminde başlayarak ürün kalitesinin geliştirilmesi ve pamuk ipliği tüketiminin artırılabilmesi için kalite, standardizasyon ve özellikle ABD’de ve Avrupa’da uygulanan sistemlerin incelenerek Türkiye’ye uygun modeller ortaya konuldu.

Bölge Pamuğu ABD Pamuğundan Kaliteli

Toplantıda bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Gölcü, pamuk ipliği üretimi yapan firmaların yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgiler verdi. Gölcü, “Türkiye’de pamuk ekim alanlarının acilen geliştirilmesi gerekiyor. ABD’de ve Avrupa’da uygulanan pamuk sisteminin bir kısmının Türkiye’de uygulanması demek, hem çiftçinin hem de sanayicinin korunması anlamına geliyor. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır illerinde yetişen pamuk ABD pamuğunun iki katı kalitede. Ancak pamukta kontaminasyon çok fazla. Bunu engellemenin en önemli yollarından birisi makineli hasat. Bu kümelenme birlikteliği ile pamuk hak ettiği noktaya gelecek” dedi.

International Cotton Associations (ICA) (Uluslararası Pamuk Birliği) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi ise, dünyada ve özellikle ABD’de uygulanan pamuk üretim, destekleme sistemi ve denetim mekanizması ile pamuk ticaretinin finansmanı konusunda bilgi verdi. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın yıllardan bu yana uyguladığı pamuk sistemi ile çiftçisini koruduğunu belirten Tanrıverdi, “Türkiye’de maalesef yaşanan arazi bölünmüşlüğü nedeniyle bir birliktelik yok. Ama kalite konusunda dünyada bir numarayız. Kümelenmelerin oluşturacağı sinerji ile ABD’de uygulanan sistemin bir benzerinin buraya gelmesi sanayici açısından çok iyi olacak. Çitçinin bile imajı değişecek. ABD’de çiftçilerin uçakları, helikopterleri var. Türk çiftçisinin de bu şekilde olması demek Türkiye’nin her alanda gücünü göstermesi demektir” diye konuştu.

Pamuğun Kalitesi Artırılacak

Toplantıda pamuğun ekildikten toplanmaya varıncaya kadar geçen sürede kalite yönetiminin oluşturulması ve sanayicinin Avrupa pazarına standardı yüksek ürünler ihraç edebilmesi için çalışma yapılması konuşuldu.
Oluşturulan 4 faaliyet grubu ise pamuğun uluslararası arenaya çıkması için çalışmalarını sürdürecek. Faaliyet gruplarının görevleri ise şöyle:

“Faaliyet Grubu 1; Ku¨me Koordinasyonunu, Farkındalığını ve Etkinliğini Geliştirme- Faaliyet Grubu 2; Faktör Koşullarını ve Piyasalarını Geliştirme- Faaliyet Grubu 3; Verimlilik Arttırıcı Uygulamalar- Faaliyet Grubu 4; Yenilik Faaliyet Grubu, pamuğun bölgede tekrar marka olması için çalışmaları hızlandırılacak”
Organizasyonlar Artacak
7 sayfalık sunum ve karşılıklı görüş alışverişi yapılarak ilerleyen toplantıda konuşulan diğer konular ise şöyle: “Arama konferansları, eşgüdüm toplantıları, seminer etkinlikleri, çıktıların paylaşılması, ortak küme markasının oluşturulması ve oluşturulan kimliğin ulusal kamuoyuna tanıtılması, lobi faaliyetleri yapılması, uluslararası iş ağlarına erişim, ulusal ve uluslararası pazarda tanınırlığın artması fuar, çalışma ziyaretleri vb. tanıtım organizasyonları düzenlenmesi, (Turquality programları, yurt dışı fuarlarına katılım, yurt dışı birim marka tanıtım fuarları), kümeye ilişkin verilerin toplanması, kümeye ilişkin analizlerin yapılması, kümenin stratejik planının yapılması, yol haritasının hazırlanması ve güncellenmesi, ulusal ve uluslararası mali destek programlarının araştırılması, destek programları ile ilgili olarak üniversiteler, Ar&Ge Merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri vb. ile işbirliği yapılması, bilgilendirme toplantıları düzenlenmesi, eğitimlerin düzenlenmesi, ön lisans programları ve mesleki orta öğretime usta öğretici desteği verilmesi, seminerler düzenlenmesi, kümeye etki eden altyapı sorunlarının belirlenmesi, küme kullanımına sunulacak ortak bir atık yönetim sistemi kurulması/geliştirilmesi, küme firmaları ve ilgili kurumlar arasında koordineli çalışma ortamı oluşturulması ve iş birliği geliştirilmesi, eğitim, seminer, çalıştay düzenlenmesi, pamuk çırçır ve depo işletmelerinin rehabilite çalışmaları, pamuk standardizasyonu çalışmaları”
Toplantıya; Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Ertuğrul Tanrıverdi, Salih Ziya Gümüşer, Mehmet Akif Gölcü, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Dış İlişkiler Müdürü Müjde Atay, GSO Dış İlişkiler Birimi'nden Salih Balta, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatih Kıllı, KSÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Bölek, KSÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lale Efe, Gaziantep Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Esin Sarıoğlu, Gaziantep Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Sevcil Uyanık, Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Görgel, KMTSO İplik Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Şakir Büyükerzurumlu, KMTSO Süt Ürünleri, Yağ, Çırçır ve Yem Sanayi Meslek Komitesi'nden Komite Üyesi Selahattin Okay katıldı.
Editör: Haber Merkezi