Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, bu ay sonunda bitecek olan teşvik sisteminin uzatılması için TBMM'ye kanun teklifi verdi.
49 İlde uygulanan teşvik sistemi 31 Aralık 2009 tarihinde sona eriyor. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, sistemin 8 gün sonra sona erecek olmasından dolayı TBMM’ye sistemin uzatılması amacıyla kanun teklifi verdi.
Paksoy, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi; “5084 Sayılı Kanun kapsamında 49 ilde uygulanan teşvik sistemi 31 Aralık 2009 itibariyle son ermektedir. 2007 yılının ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan, 2008 yılından itibaren de tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, ülkemiz gibi gelişme seyrinde olan devletlerin ekonomilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Küresel krizden en çok reel sektör etkilenmiştir. Büyüme rakamları sıfır hatta eksi rakamlara düşmüş, başta istihdam olmak üzere çeşitli ekonomik göstergeler önemli oranda kötüleşmiştir.
Global krize karşın başta ABD olmak üzere dünyanın tüm gelişmiş ekonomileri trilyon dolarları bulan kurtarma paketlerini devreye sokmuştur. Bahse konu ülkeler serbest piyasa ekonomisini savunan ve uygulayan ülkeler olmasına rağmen, başta finans sistemi olmak üzere çok uluslu şirketlerini kurtarmak için önemli oranda kaynak aktarmış, hatta satın alma yoluna gidilmiştir.
Ülkemizde geçmişte yaşanan krizlerin de tecrübesiyle finans sistemi global krizden fazla etkilenmemiş gözükse bile, özel sektör bu krizden ciddi oranda zarar görmüş, ülkemiz ölçeğinde birçok kuruluş batmış veya batma noktasına gelmiştir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde özel sektör borçlarını çeviremeyeceği, buna bağlı olarak kamu finansman dengesinin zora gireceği açıktır.
Türkiye’de, fert başına düşen Gayri Safi Milli Hâsılanın 10 bin dolar civarında olduğu, ancak teşvik kapsamındaki 49 ilde sınırın 1500 doların altında tutulduğu düşünüldüğünde, teşvik uygulamasının süresinin en az 1 yıl daha uzatılmasının gerekliliği daha iyi anlaşılacaktır. Ülkemizde en önemli sorunun işsizlik, buna bağlı olarak göç ve bu göçün getirdiği sorunlar olduğu bilinmektedir. Nitekim ülkemizin batısında yer alan nispeten gelişmiş illerimiz yoğun bir göç baskısı altında olup, bu baskı dolayısıyla artan ve çeşitlenen sorunlarla boğuşmaktadır.
5084 sayılı Kanun kapsamına girmesiyle birlikte özellikle Kahramanmaraş ilimizde ciddi başarılar elde edilmiştir. Kahramanmaraşlı müteşebbisler kullandıkları teşviki; yatırım, üretim ve istihdama dönüştürmüşlerdir. Bu sayede ihracat ve vergi gelirlerinde önemli artışlar sağlanmış, ülke ekonomisine fazlasıyla katkı sağlanmıştır. Teşvik uygulaması başta Kahramanmaraş olmak üzere 49 ilin büyük çoğunluğunda doğru sonuçlar vermiştir. Kahramanmaraş 1 milyonu aşkın nüfusu ile bulunduğu coğrafyada en az göç veren, hatta önemli oranda göç alan bir şehirdir. Bu da teşvik uygulamasının isabetliliğini ve devam ettirilmesi gerektiğini destekleyen önemli bir argümandır.
Teşvik uygulamasının son ermesiyle ortaya çıkacak tablo kestirilememektedir. Global ekonomik krizin etkilerinin henüz ortadan kalkmaması bir yana bu etkilerin en azından birkaç yıl daha olumsuz yönde devam edeceği, büyüme ve toparlanmanın zaman alacağı varsayılmaktadır. Eğer teşvik uygulamasından vazgeçildiği takdirde; 5084 sayılı Kanun kapsamındaki illerde %50’lere varan oranlarda küçülme meydana geleceği, mevcut istihdamın en az %10 oranında azalacağı, ihracatımızda önemli oranda düşmeler meydana gelebileceği öngörülmektedir.
Bu güne kadar elde edilen olumlu gelişmelerin sürdürülebilmesi, büyümeye katkı sağlanması, ülkemizin en önemli sorunu olan işsizliğin azaltılması ve özellikle tarımdan çıkan insanlarımıza yeni iş alanları bulunabilmesi için, Anadolu kentlerinin yatırıma ve üretime devam etmesine bağlıdır. Diğer taraftan, reel sektörün gelişebilmesi ve rekabet edebilirliğinin sürdürülmesi, girmeyi hedeflediğimiz AB ülkelerindeki işletmelerin gelişmişlik düzeyine ulaşabilmesi, ihracatın artırılması ve ihracattaki katma değerin yükseltilebilmesi için gerçekçi teşviklerin yükseltilmesi zorunluluktur. Bu nedenle teşvik yasasının süresinin uzatılmasının yararlı olacağı değerlendirilmekte, aksi takdirde 49 ilde hızlı bir kriz yaşanması ihtimali yüksek görülmektedir.
Kanun teklifi krizin etkilerinin hafifletilmesi amacıyla uygulanan teşvik destek unsurlarının sürelerinin uzatılmasını öngörmektedir.”
(AA)