Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Kentsel dönüşüm yasası ile eski ve riskli binaların yenilenmeleriyle birlikte depremlerde yaşadığımız acı faturalar azalacaktır” dedi.
Pakdil, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023) stratejisinin etkin şekilde yürütülmesiyle Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadede depremlere dirençli bir toplum hedefine ulaşacağını söyledi. Türkiye’nin yüzde 66’sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olduğunu işaret eden Pakdil, şunları kaydetti:
“Nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 büyük kentin, ülke nüfusunun yüzde 70'inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'inin kurulmuş bulunduğu bölgelerde büyük bir deprem riski bulunmaktadır. Sadece depremler nedeniyle 1950'lerden günümüze kadar yaklaşık 32 bin vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Son 60 yıllık istatistiklere bakıldığında; doğal afetlerin ülkemizde neden olduğu doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıpların, GSMH'nin yüzde 3'ü kadar olduğu görülmektedir. Günümüzde teknoloji gelişmiş ve yeni inşaat makinelerinin üretilmesi sebebiyle depreme dayanıklı bina üretmek kolaylaşmıştır. Hazır betonun yaygınlaşması ve kullanılan demirin kalitesinin yükselmesi de inşaatlarımızı güvenli hale gelmiştir. Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkmasıyla birlikte de binalarını yenilemek isteyen vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Deprem faciaları yaşanmadan biran önce harekete geçerek şehirlerimizi yenilememiz gerekmektedir.”
Doğal afetlerden korunmanın en önemli yönteminin eğitim ve farkındalık olduğuna dikkat çeken Pakdil, toplumun her kesimini içine alacak eğitim uygulamalarıyla dirençli toplum kültürünün oluşacağını sözlerine ekledi.
- MTTB KOCAELİ ŞUBESİ PAKDİL’İ ZİYARET ETTİ
Öte yandan, MTTB Kocaeli Şubesi yönetim kurulu üyeleri Pakdil’i makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Pakdil, öğrencilerin bugünden yaptıkları özverili çalışmaların, örgütlü mücadelelerin karşılığının ilerleyen zamanlarda alınacağını söyledi. Pakdil, “Ülkemizin sorunlarının çözümüne yönelik şimdiden yaptığınız çalışmalar, fikri mücadeleler size farklı bir kimlik kazandıracaktır” diye konuştu.
Ziyarette, eski Tarım Bakanlarından Sami Güçlü ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’de öğrencilere hitap ettiler.
Editör: Haber Merkezi