Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nü ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Biz tabii ki yerli üretime çok büyük önem vereceğiz. Türkiye buna mecbur” dedi.
           
AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca ve Elbistan Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Durmuş Küçük ile birlikte AEL İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret eden Pakdil, İşletme Müdürü Ahmet Yaldız’dan üretim ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
           
AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, yapılan üretim çalışmaları ve alınan emniyet tedbirleri ile ilgili olarak sunduğu brifingde, şu cümlelere yer verdi:
           
“İşletmemizin asıl kuruluş amacı A Santralini beslemek ama Park sahasındaki olay nedeniyle B Santralini de beslemekteyiz. Tabi bu bizi hem olumlu hem de olumsuz olarak etkilemektedir. İki santrali beslemekten dolayı kömür arzında, sürekliliğinde bir takım sıkıntılarımız var. bu tedbirleri ve önlemleri 2 yıldan beri almaya çalışıyoruz. Onun için 2012 ve 2013 yılında kömür üretiminde kısıtlamaya giderek sahadaki emniyet tedbirlerini almaya ağırlık verdik. 2014 yılında da aynı şekilde sürecek. 2015 yılında tam kapasite ile kömür üretmeyi hedefliyoruz. Bizim sahada ağırlık verdiğimiz konu susuzlaştırma çalışması, sahadaki makinelerin, basamakların emniyetine yönelik çalışmalara ağırlık verdik. İşletme olarak darboğazımız ve sıkıntımız yok. Personel eksiğimiz var, genel müdürlükte bu konuda çalışmalar devam ediyor.”

Doğan Beldesinde yer alan Doğan Maden Sitesi ile ilgili olarak bazı çalışmaların programlandığını aktaran Yaldız, açıklamasını şöyle sürdürdü:
           
“Doğan Maden Sitesindeki lojmanlarımız ile ilgili sıkıntımız var. Genel müdürümüz ve daire başkanımız bize talimat verdi, bende talimatı kaymakamımıza ilettim. Oradaki lojmanlar neredeyse harabeye dönmüş durumda. Bu lojmanların TOKİ kanalı ile yenilenip bölge halkına sunulabilir mi veya kamulaştırma olan yerlerdeki insanların istifadesine sunulabilir mi, üçüncü alternatif olarak ta kurulacak üniversiteye devredilebilir mi? Üniversite için bila bedelde verilebilir. Ben bu konuda rektör ve yüksek okul müdürü ile görüşmelerde bulundum. En son kaymakam beye konuyu ilettim. Lojmanlar bünyesinde bir halı saha çalışmamız var, bitmek üzere. O bittiği zaman Elbistan halkının hizmetine de açacağız. Onun dışında AEL İlkokulunun yenilenmesi ile ilgili Elbistan Kaymakamının bir çalışması var, bizde kendisine destek veriyoruz. Bütün altyapı çalışmaları yapıldı, Kalkınma Bakanlığı’nda programın onaylanması gerekiyor.”
 
Su ve hava kadar enerji de şart:
           
Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, insanların suya ve havaya olan ihtiyacı kadar, enerjiye de gereksinim duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
           
“Malumunuz olduğu üzere dünyada enerji vazgeçilmez bir konu haline geldi. Bir ülkenin kalkınması, o ülkenin aydınlatılması için, çevre duyarlılığı için enerji şarttır. İnsanların yaşaması için su hava ne kadar gerekliyse bugün artık dünyada üretim yapabilmek için enerji şarttır. Bu enerjiyi dünya ülkeleri değişik şekillerde elde ediyorlar. Doğal kaynaklar var, kömürler var, bir kısım ülkelerin çok büyük oranda su havzaları var. bir kısım ülkelerde nükleer santraller var. ben şuna inanıyorum; Cenab-ı Hak adildir. Dünyada yaratılan ülkelerin kendisine mahsus mutlaka zenginlikleri vardır. Ama mühim olan bu zenginlikleri keşfedip, ortaya çıkarmaktır. Kaynaklarımız son derece sınırlı. Türkiye’deki linyit yataklarının yüzde 43’ü Afşin-Elbistan sahasında bulunmaktadır. Enerjinin tüketimi kolay ama üretim son derece zor. A Santrali için kurulmuş olan bu işletme, zorunlu olarak şuanda B Santraline de üretimde bulunuyor. Dolayısıyla burada üretilen enerjinin ülke ekonomisine ciddi katkıları var. MTA’nın yapmış olduğu çalışmalar kapsamında rezerv noktasında 4.3 milyar iken şuanda 4.8 milyar tona çıkmış durumda. Kullanılabilir kömür oranı 3.9 milyar ton. Dolayısıyla bu üretimin sürmesi için emniyet tedbiri alınması şart. Bize iletilen personel konusunda bir talep var.”
 
Yerli üretim önemli:
          
 
Pakdil, enerjide yerli üretime büyük önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
            “Biz tabii ki yerli üretime çok önem vereceğiz. Türkiye buna mecbur, aynı şekilde hidroelektrik santrallerimizle birlikte hani geçmişte söylendiği gibi, ‘Su akar Türk bakar’ı, ‘Su akar Türk yapar’ noktasında sayın Başbakanımız da ifade etmişti. Kömür madenleri yerin altında duruyor ama su akıyor. Türkiye sanayileşecekse ki, sanayileşmesini en iyi şekilde gerçekleştiriyor. Bu yatırımların yapılabilmesi için enerjiye ihtiyaç var.”
            Brifingin ardından Milletvekili Nevzat Pakdil, Elbistan Belediye Başkan Adayı Durmuş Küçük ve AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca, idari bina ve işçi atölyelerini gezerek, çalışanlarla kısa süreli sohbetler ettiler.
Editör: Haber Merkezi