Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, kalkınma ajanslarının bölgeler arası kalkınmışlık farklarını azalttığını söyledi.
Pakdil, DOĞAKA Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisini ziyaretinde, bölgesel planlamaların o yörenin ekonomik, sosyal ve fiziki koordinesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu noktada kalkınma ajanslarına büyük görevler düştüğünü dile getiren Pakdil, “Devletin elinde bulunan sulama, enerji kaynakları, ulaşım, krediler, konut yatırımları, organize sanayi teşvikleri gibi tüm araçları en iyi şekilde kullanmak gerekmektedir. İnsan faktörü, verimlilik, kaynakların etkin kullanılması ile en azından fakirlikle mücadele edebilir, gelişmişlik farkını en aza indirebilirsiniz. Bunun için sizlere önemli görevler düşüyor” diye konuştu.
Kalkınma ajanslarının sadece mali destek çağrısına çıkan, finansman sağlayan kurum olarak görülmemesi gerektiğini işaret eden Pakdil, “Kalkınma Ajanslarımız kısa ve uzun vadede şehirlerimize önemli kazanım sağladı. Turizmden spora, sanayiden ticarete kadar verilen destekler, insanlarımızın yüzünü güldürmektedir. Kalkınma ajanları aynı zamanda insanların algısını da değiştirdi. Proje ve ortaklık kültürünün yanı sıra yatırımda kendisini değil, bölgeyi düşünenlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bir ülkenin girişimcileri ne kadar cesursa, ne kadar kendilerini geleceğe hazırlayabiliyorlarsa, kalkınmanız o kadar hızlı olur” ifadelerini kullandı.
Türk halkının girişimci bir ruha sahip olduğunu, bunun için de tarihi alt yapısı olduğunu anımsatan Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kalkınma ajanslarımızdan beklenen, iç dinamiklere dayalı olarak kalkınmayı gerçekleştirmek, yerel kesimler arasında işbirliği ağlarını güçlendirmek, kuruldukları bölgenin ulusal ve küresel çapta rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaktır. Esasen kalkınma ajanslarının etken olduğu, yeni bölgesel gelişme yaklaşımının felsefesi; insanımızın içindeki cevhere güvenmek ve ondan beslenen bir dinamizmle kalkınmayı hamlesini yakalayabilmektir. Bize düşen görev de budur. Günümüzde devletler düzenleyici görevler görmektedir. Özel sektörün önünün açılması gerekmektedir.”
DOĞAKA Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul Kazancı’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kazancı, “Hatay ilinden 50, Kahramanmaraş ilinden 52 ve Osmaniye ilinden 12 olmak üzere toplamda TR63 bölgesinden 114 proje başarılı bulunmuş olup ve bu projeler için 28 milyon 191 bin 945 TL’lik kaynak sağlanacaktır. Başvuru sahiplerinin katacağı en az yüzde 50 oranındaki eş-finansman ile birlikte bölgemizde toplam 57 milyon 191 bin 945 TL’Lik kaynak harekete geçirilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi