Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, TBMM Başkanlığı’na sunduğu iki ayrı soru önergesi ile Elbistan Ovası’nın sulanması ve Afşin-Elbistan bölgesinde yapımı planlanan termik santralleri sordu.
 
Özbolat, ilk soru önergesinde, Elbistan Ovası’nda 1 milyon 500 bin dekar alanın tarıma elverişli olduğunu belirterek, ovayı sulayacak yatırım ve projeler hakkında, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması amacıyla soru önergesi verdi.
 
Özbolat, soru önergesinde, “Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan bölgesi, tarıma elverişli bin 500 hektarlık araziye sahiptir. Bu geniş arazinin sadece 350 hektarında sulu tarım yapılabilmekte, geriye kalan bin 150 hektarlık alanda kuru tarım yapılmaktadır. Bol miktarda akarsuya sahip ve sulu tarıma elverişli bu denli geniş bir toprağa sahip olmasına karşın, bölge çiftçisi sulama olanaklarının yetersizliğinden dolayı perişan durumdadır” diyerek, 3 adet soru yöneltti.
 
CHP Milletvekili Durdu Özbolat, ikinci soru önergesinde ise, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması isteğiyle 4 soru yöneltti.
Özbolat, Afşin-Elbistan bölgesinde yapımı planlanan 4 adet termik santral olduğuna dikkat çekerek, soru önergesinde, şunlara yer verdi:
“Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında, Afşin-Elbistan bölgesinde elektrik üretimine ilişkin iş birliğine dair ortak bildiri imzalanmış ve 9 Ekim 2012 tarihinde ilan edilmiştir. Bu ortaklık bildirisine göre, adı geçen bölgeye 4 santral daha kurulması öngörülmektedir.
1-Bölgeye kurulması öngörülen 4 santralin yeri tam olarak belirlenmiş midir? Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları yapılmış mıdır? Belirlenen sahaların kullanılabilmesi için nehir yatağının değiştirilmesine ve soğutma suyu için yeni baraj yapılmasına gerek görülecek midir?
2-Planlanan santral sahaları yerleşim yerlerini içine almakta mıdır? Burada yaşayan insanların başka bir bölgede iskân edilmesine dönük bir planlama var mıdır?
3-A Termik Santralının rehabilitasyonu şartı ile alınan B Santralı ÇED Raporuna uyulmamasından kaynaklı, çevreye ve insan sağlığına yönelik tehditlere karşı hangi tedbirler alınmıştır? Yasal olarak bu yıl süresi dolmuş olan “Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi” kurulmuş mudur? Her bakımdan ömrünü tamamlamış olan A Termik Santrali konusunda bir planlama yapılmış mıdır?
4-Çevre mevzuatına ve yasalara aykırı olarak rehabilitasyonları yapılmayan mevcut santrallerin 200 milyon tonu bulan katı-sıvı-gaz atıklarından kaynaklanan hastalık ve ölüm vakalarındaki artış nedir? Kuruluşu planlanan dört santralin çevreye ve insan yaşamına dönük daha büyük tehditlere neden olmaması için ne gibi teknik ve çevresel çalışmalar yapılacaktır?”
 
Editör: Haber Merkezi