Afşin Halk Ozanları Derneği, Çoğulhan Mahallesinde yaşanan hava kirliğine saz ve sözlerle tepki gösterdi.

Bölgeye verdiği zararlarda sık sık gündeme gelen Afşin-Elbistan A Termik Santraline bir tepki de Afşin Halk Ozanları Derneğinden geldi. Dernek binasında bir program gerçekleştiren ozanlar ve aşıklar, yaşanan kirliliğin çözümü için yetkilere, şiir ve türkülerle çağrıda bulundu.

Özellikle termik santral ile iç içe bulunan Çoğulhan Mahallesi ile santrallere yakın mahallelerde yaşayan vatandaşların yaşadıkları hava kirliğinden etkilendiğini belirten ozan ve aşıklar, hazırladıkları 'kanser olmak istemiyoruz', 'siyah kar istemiyoruz', ve ' çevreyi hor gören geleceği hor görür' gibi dövizlerle yaşananlara tepki gösterdi.

Afşin'in kendi mezarını kazdığını söyleyen Afşin Halk Ozanları Derneği Başkanı Ahmet Karakaya, “Çevremize şöyle bir baktığımızda eski yeşil Afşin’den eser yok. Santraller sınırına yaklaştıkça hava bulanıklaşıyor, arabanın ön camını şeffaf, gri bir film kaplıyor. Arabadan indiğimizdeyse ağır bir kömür kokusu genzimizi yakıyor. Biz aslında her gün kendi mezarımızı kazıyoruz." dedi.

Afşin-Elbistan kömür havzasının, Türkiye'de çıkan kalitesiz linyit rezervinin ciddi bir miktarını barındırdığına değinen, Karakaya, "Bölgemiz, termik santralleri nedeniyle ülkede en yüksek ölçüde hava, su ve toprak kirliliğinin gözlemlendiği bir yer. Kömür kokusu, termik santrallerinin olduğu bölgeye yaklaştıkça bölgedeki terk edilmiş izlenimimi kuvvetleniyor.Termik santrallerin hemen yanındaki Çoğulhan Mahallesindeki eski muhtarlık binasının camlar kırılmış, ardına kadar açık duran kapılar rüzgârdan çarpıyor. Hemen yakınında parlak renkli, plastik oyuncaklarla dolu çocuk parkı bomboş dururken, çocuklar Çoğulhan mahallesindeki yerleşim alanlarını santralden ayıran çitlere tırmanarak vakitlerini termiğin gölgesinde geçiriyorlar." açıklamasında bulundu.

Karakaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çoğulhan Mahallesi iyice hayalet kente dönüşmüş durumda. Yakında Afşin'imizi de bu son bekliyor. Hava kirliliğinin neden olduğu astım, KOAH, akciğer ve cilt kanseri gibi hastalıklar yüzünden hem genç, hem de yaşlı nüfus memleketini bırakıp kentlere göçmeye başladı. Afşin ozanlar derneği olarak bizler bu durum karşısında bir dur demek için bu etkinliği başlatmış bulunuyoruz. Yetkililerden yaşanan çevre felaketi ve hava kirliği sorununa çözüm bulunmasını istiyoruz."

Editör: Haber Merkezi