Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren fabrikalar, bölgede doğalgaz olmayışı nedeniyle yıllık 4 milyon TL fazladan harcama yapıyor.
Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (KOSBİD) Başkanı Mahmut Hopur, düzenlediği basın toplantısıyla Osb'de yaşanan problemler hakkında bilgiler verdi. Dernek olarak kısa bir süre önce faaliyete başladıklarını ifade eden Hopur, amaçlarının bölgede faaliyet gösteren işletmelerin sorunlarına çözüm aramak olduğunu söyledi.
Osb'de 56 fabrikada yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Hopur, yaşadıkları en büyük sıkıntının doğalgaz konusunda yaşandığını belirtti. Dernek üyesi 12 firmanın bölgede doğalgaz olmaması nedeniyle, yıllık tükettikleri 6 milyon metreküp doğalgazı tankerlerle Tekirdağ'dan getirmek zorunda olduğunu ifade eden Hopur, bunun da ciddi maliyetler oluşturduğunu kaydetti. Hopur şöyle konuştu:
"Firmalarımız boru hattından 1 liraya alabileceği doğalgazı taşıma sistemle 2 liraya mal ederek kullanmaktadır. Bu firmalarımızın taşıma doğalgaza yılda yaklaşık 4 milyon TL fazladan ödeme yapmaktadır. Hükümetimiz ilimizde yatırımcıları teşvik ederek ticaret hacmimizi ve ihracatımızı artırmaya çalışırken, üyemiz olan bu firmaların ana giderleri olan doğalgazı 2 katı bir maliyetle satın almalarının rekabet güçlerini nasıl etkilediğini söylemeye gerek yoktur. Türkiye'de metal mutfak eşyası sektöründe yüzde 65 gibi bir orana sahip olan firmalarımız Çin dahil Asya ülkeleri ve tüm ulusal piyasalarla rekabet etmekte ve 40'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Hükümetimiz yeni teşvik paketinde kentimizi 5. bölgeye alarak yatırımcılarımıza ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Ancak şehir merkezinde doğalgazı olup da şehrin ekonomi lokomotiflerinden Osb'de doğalgazı olmayan başka il var mıdır bilemiyoruz. Bize bu konuda destek veren milletvekillerimize teşekkür ediyoruz ve bu sorunun biran önce giderilmesini istiyoruz. Çünkü bu fazladan harcanan rakam neredeyse bir fabrika parasını oluşturuyor. "
Yaşanılan bir diğer sorunun ise tapu olduğunu vurgulayan Hopur, "Bu konuda da 5 yıldır, yani buraya taşındığımızdan beri tapu almaya çalışıyoruz. Ancak henüz alamadık. Konunun halen mahkemede olduğu söyleniyor ve çözüme kavuşmuyor. Bu da bizler için ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Çünkü işadamlarımız 10 milyon dolarlık bir yatırım yapıyor, bunun için kredi kullanması gerekiyor ama tapusu olmadığı için kredi alamıyor. Bu durumun da en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu.
Hopur, ölümlü kazaların yaşandığı Osb girişinde kavşak düzenlemesi yapılmasını ve Kılavuzlu köprüsüne kadar gelen dolmuş katlarının Osb'ye kadar uzatılması gerektiğini sözlerine ekledi.
KOSBİD Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Mesut Gündeşli, Kamil Tekinşen, Yusuf Özpınar, Emrullah Esenceli, Fatih Sarı ve Hakan Turan'ın katıldığı toplantı soru cevap bölümüyle son buldu. - Kahramanmaraş
 
Editör: Haber Merkezi