“BAĞIŞLANAN HER ORGAN YAŞAMA TUTUNAN BİR İNSAN DEMEKTİR”

 

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Organ Bağışı Haftası nedeniyle Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrencilere yönelik, organ bağışının önemi hakkında semine verildi.

 

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Telli Kıraç, Dr. Pınar Kaya, Hemşireler Fatma Sert ve Şerife Solak, ilçede bulunan okulları gezerek organ bağışının önemine dikkat çekiyorlar. İlk okullardan sonra liselerde de seminer veren ekip, Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrencilere “Organ Bağışı” konulu seminer verdiler.

 

Okul idarecilerinde katıldığı seminerde konuşma yapan Hemşire Fatma Sert, 18 yaşını tamamlamış her insanın organ bağışı yapabileceğini kaydetti.

 

Sert, “Görev yapmayacak kadar hasta bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemine “Organ Nakli” veya “Organ Transplantasyonu” denir. Organ bağışı, kişinin; hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü  bağışlayabilir. Organ bağışında bulunabilmek  için; organ bağış senedini iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların bu durumdan ailelerini haberdar etmeleri daha sonra çıkacak problemleri önleme açısından yararlıdır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağışı kartını daima yanında taşıması, organ bağış işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.” dedi.

 

Hemşire Fatma Sert, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları,ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir  yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Ölü,sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararı ailesine bildirmelidir.

Kuran-ı Kerim’de de  “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı “beyan olunmaktadır” dedi.

 

Seminer soru-cevap şeklinde son buldu.

Editör: Haber Merkezi