banner491
banner494

Öğretmen Okulları 162 Yaşında

Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 162'ıncı yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Afşin’de de düzenlenen törenle kutlandı.

Öğretmen Okulları 162 Yaşında

Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 162'ıncı yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Afşin’de de düzenlenen törenle kutlandı.

17 Mart 2010 Çarşamba 10:00
1139 Okunma
Öğretmen Okulları 162 Yaşında
banner474
Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 162'ıncı yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Afşin’de de düzenlenen törenle kutlandı.
 
Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi Toplantı salanında düzenlenen törene Afşin Milli Eğitim Müdürü Nusret Karataş, Afşin Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulvahap Hinç okul müdürleri ile birlikte çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Milli Eğitim Müdürü Nusret Karataş, “Öncelikle Öğretmen Okulları’nın kuruluş yıl dönümü nedeniyle böyle bir program düzenleyen Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü’ne teşekkür ediyorum. Bu okulların amacı iyi bir eğitimci yetiştirmektir. Ben sözlerimin başında siz öğrencilerden şunları istiyorum. Bu okullara ileride birer eğitimci olacağım düşüncesiyle derslerinize çalışın. Bunu kesinlikle hafızanızdan çıkartmayın. Sevgili öğrenciler, inanın yaptığınız iş çok kutsal, onurludur, gereklidir. Neden diyecek olursak, her şeyin temelinde eğitim öğretim vardır. Eğitim olmadıkça ve öğretim olmadıkça; toplumsal yapımızın değişmesi, gelişmesi imkansızdır” dedi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Remzi Yayıcı, “Yüksek Öğretmen Okulları, lise ve dengi okullara öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Okulun tarihinin, Dârülmuallimîn adlı okulun açılış tarihi olan 16 Mart 1848’e kadar uzandığı kabul edilmektedir.1839’da Tanzimat’la başlayan batılılaşma hareketi en çok eğitime ihtiyaç gösteriyordu. Çünkü çeşitli alanlarda düşünülen köklü değişimle Türk toplumuna getirilecek yenidünya görüşü ancak eğitim yoluyla sağlanabilirdi. Ancak dinsel kaynaklardan beslenen mevcut sistem bu işi gerçekleştirmekten çok uzaktı. Bu bakımdan eğitime; araştırıcı ve akılcı bir anlayışın kazandırılması, açılacak ve çağdaş eğitim yapacak batı modeli okullara, bu anlayışta öğretmen yetiştirilmesi gerekiyordu. 16 Mart 1848’de açılan Dârülmuallimîn bu amaçla kuruldu. Dârülmuallimîn zaman içinde geliştirilerek, bünyesinde ilk, orta ve liselere öğretmen yetiştiren kısımları da içine alan “Dârülmuallimîn-i Âliye” adlı kuruma dönüşmüş, 1891 yılında bu kurumun içinde yer alan ‘Âli’ kısmı bugünkü lise düzeyindeki okullar olan idâdilere öğretmen yetiştiren bir yüksek okul haline getirilmiştir. Yüksek Öğretmen Okullarının asıl çekirdeği olan bu kurum, Cumhuriyete kadar sık sık yapı değiştirmiş ve 1915 yılında şekillenen yapısıyla Cumhuriyete devrolmuştur” şeklinde konuştu.
Yazıcı ayrıca, “Öğretmen okullarının devamı olan Anadolu Öğretmen Liseleri eğitim öğretim ve diğer etkinliklerde gösterdiği başarılardan göz doldurmaktadır. Geleceğimize yön veren bu okullarımızın ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacağı inancım tamdır. Böyle onurlu ve önemli bir günde başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm öğretmelerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Sizlerin bu anlamlı yıl dönümlerini kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum” dedi.
 
Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin hazırlamış olduğu şiir ve yazılarla program son buldu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner490

banner457

banner372

banner492

banner432

banner464

banner373