Afşin  Toplum Sağlığı  Merkezi , öğrencilere  “Madde Bağımlılığı” konulu seminer verildi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan  Hemşire Şerife Solak ve Aylin İstanbul, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda “Madde Bağımlılığı” konulu seminer verdi.

Seminerde konuşma yapan Hemşire Şerife Solak,  2020’ de her üç erişkinden birinin ölümü sigaradan olacağını ifade etti. Solak, “Sigaradaki nikotin, ciddi bağımlılık yapan bir maddedir, insanları genellikle yetişme çağında kendisine esir etmektedir.  İnsanlar sigaraya genç yaşlarda başlar ancak yaşlandıkça onu bırakmak zorlaşır. Ergenlik döneminde sigaraya başlayan çocuklar, hayatları boyunca sigara bağımlısı olma riski taşırlar. 2020’ de her üç erişkinden birinin ölümü sigaradan olacaktır Sigara, içenlerin yarısını öldürmektedir. Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir. Akciğer kanserlerinin % 95’i sigaraya bağlıdır. Avrupa genelindeki 51 ülkede 1.2 milyon, dünya genelindeki 4.9 milyon insan her yıl sigaradan ölmektedir. Ülkemizde ise en az 70,000 kişiyi öldürdüğü hesaplanmaktadır. Akciğer kanseri, dünyada kanser ölümleri arasında birinci sırada yer almaktadır.” dedi.

“Maraş Otundan Uzak Durun”

Maraş otu olarak bilinen Ağız Otundan da bahseden Şerife Solak, “ Özellikle Kahramanmaraş’ta hem ucuz ,hem de vücuda nikotin salgıladığı sebebiyle halkımız tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor. Uzmanlar;  ağız otunun, dudakta yara yapması, diş eti hastalığı yapmasının yanında insan beynine de zarar verdiklerini belirtiyorlar. İnsanların sağlıklı düşünmesini engeller.  Tiryakiler ot atınca, daha iyi düşünüyorum diyebilir ama, inandırıcı değil, sadece vücudunu ağız otuna alıştırdığı için istek duyar.

Seminer soru-cevap şeklinde son buldu.

Editör: Haber Merkezi