Afşin Toplum Sağlığı Merkezi, “Dünya Aşı Haftası” etkinlikleri kapsamında öğrencilere “Aşının Önemini” konulu seminer verildi.
Afşin Ticaret Meslek Lisesi’nde düzenlenen programa Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Muhammet Aysal, okul idaresi ile öğrenciler katıldı.
Afşin Tolum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Tıbbi Teknolog İsmail Kızılay tarafından verilen seminerde öğrencilere aşının önemi anlatıldı. Kızılay, son yıllarda Türkiye'de aşılama hizmetlerinde önemli aşamalar kaydedildiğini belirterek, ''2005 yılı sonuna kadar sadece difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, Hepatit-B ve verem hastalıklarına karşı aşılama yapılıyordu. Şu anda ise, kabakulak, pnömokok, kızamıkçık ve heamophilus influenza-B hastalıklarına karşı da aşılama işlemleri yapılıyor. Amaç aşı ile korutulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir'' dedi.
Kızılay, aşıların ücretsiz olarak aile sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde yapıldığını kaydetti.
Ailelerin mutlaka aşı konusuna duyarlı olması gerektiğini kaydeden Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Muhammet Aysal, “Bu asılar insanlık için çok önemli. Çünkü önümüze çıkabilecek rahatsızlıkların önüne geçiyor ve bir şekilde hayatımızı kurtarıyor. Suçiçeği, aşı ile korunabilen bir hastalıktır. Suçiçeği, bulaşma özelliği en yüksek olan hastalıktır. "Varisella-ZosterVirüsü" adı verilen bir mikrobun neden olduğu suçiçeği, çocukluk döneminin en sık görülen bulaşıcı hastalıklarından biridir. Bulaşıcı olmasından dolayı, insanların çoğu suçiçeğini çocukluk döneminde geçirir ancak nadir de olsa, yetişkinlerde de suçiçeği vakasına rastlanmaktadır. Onun için çocukluk döneminde suçiçeği geçirmeyen vatandaşlarımız aşılarını kesinlikle olmalıdır.Yurt dışına çıkacak vatandaşlarımızda gidecekleri yerlere aşılarını olmaları çok önemlidir. Çünkü ülkemizde görülmeyen fakat gidilen başka ülkelerde görülen hastalıklar var. Onun için vatandaşlarımız kesinlikle aşı olmalıdır. Bu aşıların tamamı devletimiz tarafından karşılanmakta ve ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Bu aşılar aile toplum sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde yapılmaktadır.” diye konuştu.
Program Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından dağıtılan aşı takvimi ve proşürler ile son buldu.
 
Editör: Haber Merkezi