Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversetisi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde eğitim gören 5 öğrenci, hazırladıkları "Rüzgar Pompajlı Hidroelektrik Santrali" projesiyle kentte düzenlenen ar-ge yarışmasında üçüncü oldu.
Üniversite öğrencileri Serhat Sarı, Ali Rıza Surardamar, İdris Dengiz, Özgür Dumanlıdağ ve Abdullah Yıldız, yaklaşık 3,5 ay üzerinde çalıştıkları projeyle akarsu olmadan da hidroeletrik santrali kurulabileceğini göstermeye çalıştı.
Öğrencilerden Serhat Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın, rüzgar enerjisinin depolanamamasından dolayı ortaya soruna çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. 
Rüzgar santrallerinde zaman zaman problem yaşandığını aktaran Sarı, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımla rüzgar enerjisindeki istikrarsızlığı ortadan nasıl kaldırabileceğimizi düşündük. Yani elektrik üretirken rüzgarın keyfine kalmayalım istedik. Bunun için ne yapabiliriz diye düşünerke bu proje ortaya çıktı. Gece elektrik tüketiminin ve üretiminin minimum olduğu dönemde rüzgardan bir enerji üretiyoruz. Daha sonra yapay oluşturduğumuz suyu da bir pompa vastasıyla yaklaşık 150-200 yükseklikteki hazneye taşıyoruz. Bir nevi oradaki potansiyelden enerjiyi depolamış oluruz. Gündüz enerjiye ihtiyaç olduğu zaman hidroeletrik santral devreye giriyor."
Hidroelektrik santrallerinin genel olarak akarsu gibi suyun hızlı aktığı yerlerde kurulduğunu hatırlatan Sarı, "Dağlardan koca koca oyuklar açılarak, çok maliyetli bir şekilde hidroeletrik santralleri kuruluyor. Bu sistem akarsuların olmadığı yerlere de kurulabiliyor" diye konuştu.
Sarı, projenin hayata geçirilebileceğini ve bir yönüyle de çevreci unsurları da bulunduğunu aktardı.
Rüzgar enerjisiyle hidrolektrik santralini uyumlu hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Sarı, çalışmayla enerji yükünün az olduğu dönemlerde rüzgar, fazla olduğu durumda ise hidroelektriğin otomatik devreye girdiğini sözlerine ekledi.
 
Editör: Haber Merkezi