Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, Afşin İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilere Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili eğitim verildi.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Tıbbi Teknolog  İsmail Kızılay, İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Konferans Salonu'nda, kene vakalarının ilkbahar aylarında artığını ifade ederek öğrencileri bu hastalığa karşı uyardı.

Kızılay, başlıklar halinde öğrencilere kene ısırmalarına karşı korunma yolları ve KKKA hastalığının nasıl başladığını sinevizyon desteğiyle anlattı.

Öğrencilere, hastalığın bulaşma şekilleri ve koruma yöntemleri hakkında bilgi veren Kızılay, kene tutunmasından itibaren 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ve baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal olunması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Kızılay, " Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması (örneğin pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi) gerekmektedir. Vücuda tutunmuş kene görülürse, Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır."bilgilerini öğrencilere aktardı.

 

Editör: Haber Merkezi