Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, İstanbul'daki Miniatürk'e yapılmasına onay verilen Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne Tarsus'un itirazı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan onay çıkmadığını söyledi. Aydoğan ayrıca, Topbaş ile konuyu görüşmek için defalarca randevu istediğine ama Topbaş'ın randevu vermediğini de söyledi.

Göreve geldiği günden bu yana Eshab-ı Kehf’in tanıtımı için birçok projeye imza atan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’daki Minyatür Türkiye Parkı’na (Miniatürk) Eshab-ı Kehf’in maketinin yerleştirilmesi için 2010 yılının Kasım Ayı’nda girişimlerde bulunmuştu.
“Onaylandı, Maketin yapımına Başlandı, Başkandan Onay Çıkmadı”
Darende’ki Somuncu Baba Külliyesi’nden Ankara’daki Anıtkabir’e, Adana’daki Seyhan Köprüsü’nden İstanbul’daki Sultanahmet Camii’ne kadar 114 tane tarihi ve dini eserlerin birebir küçültülmüş maketlerinin yer aldığı Miniatürk’te Eshab-ı Kehf’in maketinin sergilenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan yazışmalardan olumlu sonuç alınması üzerine Afşin Belediyesi Eshab-ı Kehf’in maketini yaptırmaya başlamıştı. Eshab-ı Kehf’in Miniatürk’te sergileneceğini duyan Tarsuslular’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yazdığı mektup, Eshab-ı Kehf’in Miniatürk’te sergilenmesini engelledi.
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, belediye başkanı seçilmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü’nde görev yapması nedeniyle Eshab-ı Kehf’in Miniatürk’te sergilenmesini o zamanlar düşündüğünü belirterek; “Bize resmi yazı yazıldı, ‘olur’ dendi, evrak onaya gitti onaylandı, bize ‘haydi maketinizi yaptırın’ dendi. Maket için maket firmasıyla görüşüldü, mutabakata varıldı, ön ödeme yapıldı, malzeme alındı yapıma başlandı. Bu arada bu evrakla ilgili maalesef İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Tarsusluların müdahalesiyle Eshab-ı Kehf’in Miniatürk’te sergilenmesine izin vermedi” dedi.
“Elimizde Kültür A.Ş.’nin Sergileme Kararı Var”
Kadir Topbaş’ın konu hakkında doğru bilgiye sahip olmadığını ve kendilerinin de Topbaş’ı bu konuda bilgilendiremediğini söyleyen Aydoğan; “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan bu konuyu anlatmak için ben belki 20 defa randevu talep ettim ama randevu vermedi ve meseleyi takdim edememiş olduk böylece. Şimdi maketimiz öyle duruyor, Kültür A.Ş.’nin aldığı resmi sergileme kararı biz de duruyor ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın maalesef bu konuda ki eksik bilgisinden kaynaklanan nedenle Miniatürk’te sergileyemiyoruz. Kimi medya kuruluşlarına beyan ettim, Tarsus’un maketini de ben yaptırayım, ‘bu Tarsus’takidir, bu da Afşin’dekidir’ diye Miniatürk’e koyalım. ‘Afşin’deki değil’ diyorlarsa o zaman Selçuklu’ya dönecekler ve diyecekler ki ‘Alaadin Keykubat, sultanım buranın adını Eshab-ı Kefh Külliyesi niye koydun?’ biz koymadık ki onun adını Eshab-ı kehf Külliyesi diye. Yapan banisi, Eshab-ı Kehf Külliyesi diye yapmış. Biz de öyle anıyoruz ve öyle kabulleniyoruz” dedi.
“Sayın Başkanımızı Afşin’e Davet Ediyorum”
Topbaş’ın randevu talebini geri çevirmesi üzerine milletvekilleri aracılığıyla konuyu Topbaş’a ilettiğini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan; “Ben bu konuyu siyasi vekillerimizle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza ulaştırdığım da ‘Tarsus’un itirazı var, bunun gerçeği Tarsus’ta’ şeklinde beyanı var. Ama Sayın Başkan ne Afşin’dekini biliyor, ne de Tarsus’takini biliyor. Ben Sayın Başkanımızı Afşin’e davet ediyorum. Burada görmek bizi mutlu eder, şeref duyarım. Bölgemize buyursun gelsinler. 1 Haziran’da Yemliha Yürüyüşümüz var. Yemliha Yürüyüşü artık Avrasya Koşusu gibi bir marka oldu. Sayın Başkanımız şehrimize lütfederlerse hem yemliha Yürüyüşü’ne katılarak o mübarek şahsın hatırasını canlandırmış olur, hem de bu mekanı görür ki mekan, Vakıflar Genel müdürlüğümüzün milyonlar harcayarak restore ettiği bir yer. Yani burada eğer hakikaten böyle bir eser olmasa yazık değil mi o paralar harcansın. Buradan tekrar çağrı da bulunuyorum. Ama büyükşehir olduktan sonra Elbistan, Afşin, Göksun ve Kahramanmaraş’ın el birliğiyle bunu Miniatürk’te mutlaka sergileyeceğiz. Ama yiğitlik Sayın Başkan da kalsın, şimdiden sergilesin” dedi.
Editör: Haber Merkezi