Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle 2012 yılında temeli atılan Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolu üzerindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. “Yol medeniyettir” anlayışıyla yürütülen ve 650 personelin istihdam edildiği çalışmalar tamamlandığında 6 tünel ve 8 viyadük hizmete sokularak hem mevcut güzergah 12 kilometre kısaltılacak hem de yol kalitesi otoban düzeyine çıkartılacak.
Kahramanmaraş ile birlikte Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın İç Anadolu ve Ankara’ya bağlanması açısından da büyük önem taşıyan yolun bu yılsonu itibariyle tamamlanması hedefleniyor. Topografik yapısının zorluğu nedeniyle, yatırım miktarını bir milyar TL’ye ulaştıran projenin ise 10 yılda kendisini amorti etmesi öngörülüyor.
Yatırım içerisindeki en büyük önemi ise tüneller taşıyor. 2 bin 847 metre uzunluğu ile Bolu tünelinden 147 metre kısa olan Göksun tünelinin bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması Türk mühendislerinin yakaladığı başarıyı göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. 16 bakan eskiterek 20 yılda yapılan Bolu tüneliyle bu projenin kıyaslaması yapıldığında, yatırım tutarı açısından da emsalinden onlarca kat daha aşağı bir rakama mal edildiği ortaya çıkıyor.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir yıl içerisinde 3 tünelin tamamlandığını belirtti. Proje tamamlandığında yol kalitesinin üst düzeye çıkacağını dile getiren Kocatepe, “Göksun tünellerinden önemli olan 3 tünel tamamlanmış durumda. İlk projede bildiğiniz gibi 3 tünel vardı ama daha sonra özellikle Ulaştırma Bakanımızın teşrifindeki incelemelerimizde bazı virajları kaldırma kararı aldık ve buralar hem yolun konforunu artıracak, hem de ulaşım mesafesini kısaltacak müdahalelerdi. Bu suretle tünel sayısı 6`ya çıktı. Viyadük sayısı da başta 4 viyadük planlanmıştı. Ama daha sonra yolun konforunu artırmak, kısaltmak ve virajları ortadan kaldırmak amacıyla viyadükler de 8’e çıktı. İnşallah bu yıl sonu itibariyle de yolun tamamı BSK kaplanarak, yani Bütünlü Sıcak Karışım dediğimiz beton asfalt diye de ifade edilen asfaltla kaplanarak yol 2014 yılı sonunda veya 2015 yılı başlarında ulaşıma açılacak” diye konuştu.
''KAHRAMANMARAŞ`IN KONUMU ÖNEM KAZANACAK''
Vali Kocatepe, Kahramanmaraş-Göksun karayolunun Karadeniz’i Akdeniz’e bağlaması açısından da büyük önem taşıdığına değindi. Kahramanmaraş`ı da cazibe merkezi haline getirecek yolun kendini de 10 yıl içerisinde amorti edeceğini dile getiren Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kahramanmaraş-Göksun karayolumuz aynı zamanda Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan ana arterlerden biridir. Bu nedenle ulaşıma açıldığında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’in, Ankara, İstanbul ve Karadeniz bağlantı güzergahı tamamen Kahramanmaraş üzerinden gerçekleştirilecek. Bu nedenle Kahramanmaraş’ın önemi çok daha fazla artacak. Ana yol güzergahına konumlanmış olacak Kahramanmaraş’ımız. Böyle bir avantajı var. Yol yatırım bedeli itibariyle de yaklaşık bir milyar TL’ye mal olacak. Ama bu maliyet 10 yıl içerisinde amorti edilecek. Yani hem yolun mesafe olarak kısalması hem sürenin azalması hem de yol konforunun artması nedeniyle akaryakıt israfı ile araç amortismanlarını düştüğümüzde 10 yılda bu 1 milyarlık harcamamızı millet olarak amorti edeceğiz. Yani bu para 10 yıl içerisinde tekrar milli ekonomimize dönmüş olacak.”
''İL VE İLÇELER ARASI SOSYAL BAĞ GÜÇLENECEK''
Öte yandan, projenin başlamasından bugüne kadar geçen sürede AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Makine Yüksek Mühendisi Fatih Mehmet Erkoç da büyük gayret göstererek çalışmalarda bulundu. İl Başkanı olarak görev yaptığı dönemde projenin hayata geçmesi için yoğun mesai harcayan Erkoç, yolun tamamlanmasıyla birlikte il merkeziyle Göksun arasındaki sosyal bağın daha da güçleneceğini ifade etti. Büyükşehir yasasıyla birlikte artık Kahramanmaraş’ın tüm ilçeleriyle bütünleşeceğine dikkat çeken Erkoç, ''Bu nedenle projenin bizim açımızdan önemi bir kat daha artıyor. Yolun tamamlanmasıyla birlikte Göksun ve diğer kuzey ilçelerimizin kent merkezine ulaşımları daha da sağlıklı hale getirecek. Büyükşehir yasasıyla birlikte tüm ilçeleriyle bütünleşmeye hazırlanan Kahramanmaraş`ımız böylelikle sosyal bağını da güçlendirmiş olacak'' ifadelerini kullandı.İHA
Editör: Haber Merkezi