Arkeolojik literatür de önemli yeri olan tarihi eser niteliğindeki Maraş Aslanı İstanbul Arkeoloji Müzesinden, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesine nakledildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ile gerçekleştirilen işlem Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğünce tahsis edilen araç ile koruma altında yapılarak 30 Ağustos 2013 Cuma Günü Maraş Aslanı heykeli Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesine teslim edildi.
MARAŞ ASLANI :
Yazıtlı aslan, III. Halpuruntaş (İÖ 810-783) dönemine ait olup Heykel üzerinde bulunan hiyeroglif yazıtlar Gurgum Krallarının soy ağacını vermesi bakımından oldukça önemlidir.
Geç Hitit Krallıklarının başkentlerinde, özellikle kapı girişlerinin her iki tarafına bu türden aslan heykelleri dikilirdi. Maraş örneği daha küçük olmakla birlikte, Aslan Heykelinin özellikle sırt kısmının ve duvara bitiştirilecek sağ yanının düz olması, Maraş-Gurgum kentinin kapı girişlerinde kullanılmış olma olasılığı yüksektir. Gurgum'un, Maraş Kentine lokalizasyonu açısından Maraş Aslanı çok önemli bir kanıttır.
Daha önce Kahramanmaraş Kalesinde bulunmakta iken1886 yılından itibaren İstanbul Arkeoloji Müzesi-Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenmeye başlayan yazıtlı Maraş Aslanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 19.10.2012 tarih ve 224001 sayılı yazılarına istinaden 30.08.2013 tarihinde Kahramanmaraş Müzesinde sergilenmek üzere Kahramanmaraş'a getirilmiştir.
Heykel üzerinde bulunan hiyeroglif yazıtın çevirisi:
"Ben prens Halparuntaş
Gurgum şehrinin kralı
Vali Layamaş'ın ilk oğlu
Kahraman Halparuntaş'ın torunu
Cesur Muvataliş'in torun çocuğu
Prens Halparuntaş'ın torununun
torunu
Kutsanmış Muaviş'in torununun
torun çocuğu
Büyük Layamaş'ın torununun torununun
torunu,
Vali Layamaş'ın soyundan
Tanrılar tarafından sevilen,
Halkın tanıdığı, uzak ülkelerde bilinen,
yüce ve lütufkâr kral
Beni ve atalarımı seven tanrılar
Beni babamın tahtına oturttular
Harap olmuş yerleri tekrar ayağa
kaldırdım
Tarhunzaş ve Ea'nın izniyle bu şehirleri
ihya ettim…"
Editör: Haber Merkezi