banner479

"Maraş Aslanı", 127 Yıl Sonra Yuvasına Döndü

Kahramanmaraş Kalesi'nden 1886 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen Maraş aslanı heykeli, yeniden Kahramanmaraş'a getirildi

"Maraş Aslanı", 127 Yıl Sonra Yuvasına Döndü

Kahramanmaraş Kalesi'nden 1886 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen Maraş aslanı heykeli, yeniden Kahramanmaraş'a getirildi

03 Eylül 2013 Salı 09:16
804 Okunma
Kahramanmaraş Kalesi'nden 1886 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen Maraş aslanı heykeli, 127 yıl sonra Kahramanmaraş'a getirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzerindeki hiyerogliflerle Gurgum krallarının soy ağaçlarını barındıran heykelin Kahramanmaraş Kalesi'nden 1886 yılında İstanbul'a götürülüp, İstanbul Arkeoloji Müzesi-Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenmeye başladığını kaydetti.
2006 yılında başlatılan girişimler sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla müzedeki Maraş aslanının kente getirildiğini ifade eden Küçükdağlı, "İl Emniyet Müdürlüğünce tahsis edilen araçla koruma altında nakil yapıldı. Maraş Aslanı, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzemize teslim edildi. Bu bizim için çok önemliydi. 127 yıllık aradan sonra aslanımız eski yerine döndü. Yapılacak çalışmalarla Maraş aslanı, teşhir edilecek ve halkımız görme imkanı bulacak" diye konuştu.
Heykel üzerinde bulunan hiyeroglif yazıtların Gurgum krallarının soy ağacını vermesi bakımından oldukça önemli olduğunu belirten Küçükdağlı, Geç Hitit Krallıklarının başkentlerinde, özellikle kapı girişlerinin her iki tarafına bu türden aslan heykellerinin dikildiğini söyledi.
Son Güncelleme: 03.09.2013 09:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373