Doğa-Dostu Kent ve Duyarlılık temasıyla 2023 yılında Kahramanmaraş’ta açılışı gerçekleştirilecek Uluslararası EXPO 2023 Fuarı’nı öğrencilere anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Rüya gibi projeyi Kahramanmaraş’ımıza kazandırdık. EXPO 2023’e 6 aylık süreçte 2 milyon insan gelecek. Alanımıza eklediğimiz projelerle de bundan sonrası için her yıl en az 1 milyon kişi gelecek” dedi.

Kariyer Günleri kapsamında okul okul gezerek öğrencilere tecrübelerini aktaran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın tanıtım ve turizm sorununu kökten çözecek dev projesi EXPO 2023’ü anlatmaya devam ediyor. Başkan Mahçiçek bu kez ise Necmettin Erbakan Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi ve Kipaş Eğitim Kurumları’nda öğrencilerle buluşurken, yoğun ilgi gördü. Program, EXPO 2023’ün tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Projenin tanıtım filmi izleyen öğrencileri adeta büyülerken, kürsüye Başkan Mahçiçek geldi.

“KAHRAMANMARAŞ HANGİ BÖLGEDE OLDUĞU BİLE BİLİNMİYORDU”

Kahramanmaraş’ın her türlü zenginliğe sahip olduğunu fakat tanıtım ve turizm eksikliğini bir türlü üstünden atamadığına dikkat çekere sözlerine başlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Kahramanmaraş bir sanayi kenti, 500’ün üzerinde fabrikası var. Kahramanmaraş, Türkiye’nin iplik üretiminin 3’te birini kendi başına karşılar. Kahramanmaraş, çelik eşya sektörünün yüzde 64’ünü üretir. Kahramanmaraş, Türkiye’de dokumanın ise yüzde 17’sini yine kendi başına üretir. Enerjinin yüzde 12’sini, çimentonun yüzde 10’unu üretir ama Kahramanmaraş hangi bölgede, nerede derseniz Türkiye’deki insanlarımızın yüzde 99’u bilmez. Şunu anlatmak istiyorum; her şeyimiz var ama bilinmiyor ve tanınmıyorum. Öyleyse Kahramanmaraş’ımızın tanınması, bilinirliliğinin artması için ne yapmamız lazım? İşte bu şekilde uluslararası projeleri Kahramanmaraş’ımıza taşımamız lazım. Hem Türkiye’nin her tarafından hem de dünyanın dört bir yanından misafir almalıyız. Dünyada böyle uluslararası projeler var ama daha yaygın olanları hep sportif amaçlı olanlardı. Dünya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası ya da olimpiyatlar gibi. Bu yeni uluslararası organizasyon o ülkelerin değerlerini ortaya çıkarmak için yapılmıştır” dedi.

“23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK ŞENLİKLERİ’Nİ KAHRAMANMARAŞ’A TAŞIYACAĞIZ”

EXPO Fuarını almanın zor olduğunu fakat ciddi lobi faaliyetleriyle kente kazandırdıklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, TRT’nin Uluslararası Çocuk Şenlikleri’ni de Kahramanmaraş’a taşımak için görüşmeler gerçekleştirecekleri müjdesini verdi. Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bunu almak kolay değildi tabi ki ve almak için en az 1,5 yıl lobi çalışmaları yaptık, ülke ülke dolaştık. 2018 yılında talip olduk ve İtalya’da 62 ülkenin katıldığı toplantıda karşı oy olmaksızın bu hayal gibi proje olan EXPO Fuarı’nı 2023 yılı için Kahramanmaraş’ımıza kazandırdık. 2023’ün güzel de bir tevafuku var biliyorsunuz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü. Yakın bir zamanda TRT Genel Müdürümüz ile görüşeceğiz ve TRT’nin 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenlikleri programını da fuarımızın açılışı olan 2023 yılında Kahramanmaraş’a taşıyabilirsek çok daha anlamlı olacak.”

“EN KÜÇÜK ESNAFIMIZDAN EN BÜYÜK ESNAFIMIZA KADAR HERKES KAZANACAK”

EXPO Fuar Alanı’nın sürdürülebilir olması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Mahçiçek, projeleri anlattı. Başkan Mahçiçek, “Böyle bir proje hiç kolay bir proje değil. Türkiye’de daha önce Antalya’da yapılmış, 2,5 milyar gibi devasa bir para harcanmış. Antalya zaten bir turizm kenti, çok fazla anlamı ve kazanımı da olmamış doğrusu. Antalya’da eksik olan şu; sistem kendi kendini sürdürememiş, yani geliri yok. Gelir olmayınca bakım giderlerini karşılayacak düzen yok. Hiçbir bakanlık da sahip çıkmamış. Buranın aksine bizim projemizin sürdürülebilirliği var. Tanıtım filminde izlediniz, içerisinde Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi var. 70 bin metrekare büyüklüğünde devasa bir havuz var, üzerinde küçük kayıklarla gezebilme imkanımız olacak. MADO çok güzel bir restoran ve cafe yapıyor, yakında tamamlanacak. Kahramanmaraş’ın özel ürünlerinin satıldığı ve tanıtıldığı Arasta adında bir çarşımız var. Ticaret ve Sanayi Odamız bir kongre merkezi yapacak. Çok güzel bir camimiz var ama camiye yakın bir noktaya Mevlevihane de yapacağız çünkü buranın manevi anlamda da bir merkez olmasını istiyoruz. Daha sayamadığım birçok projeyle bir yılda 15-16 milyon TL civarında bir gelir elde edecek belediyemiz. Bu alanın gideri ise 7-8 milyon TL civarında olacak. Yani kurduğumuz sistem kendi kendini sürdürecek, kimseye ihtiyaç duymayacak. Bizim öngörümüze göre şehrimize 40 tane devlet başkanı katılacak. EXPO’muza 6 aylık süreçte ise 2 milyon insan gelecek. Bundan sonra da her yıl için en az 1 milyon kişi gelecek. Böylelikle de maddi anlamda en küçük esnafımızdan en büyük esnafımıza kadar herkes kazanç sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’IN MARKA DEĞERİ DAHA YÜKSEKLERE ÇIKACAK”

EXPO 2023 ile birlikte Türkiye’de turizme damga vuracak bir turizm koridoru oluşturacaklarını kaydeden Başkan Mahçiçek, böylelikle kentin marka değerinin de yükseleceğine vurgu yaparak, “Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, bizde Germanicia ile EXPO alanı, buradan da Nevşehir’deki Kapadokya. Bu turizm koridorunu da oluşturduğumuzda Kahramanmaraş’a senede en az bir milyon insan gelecek. Kahramanmaraş’ı hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde çok daha iyi noktalara taşıyabilmek için çaba gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ın marka değerini daha yükseklere çıkartabilmek için böyle bir organizasyona ihtiyacımız vardı ve bunu da tamamlamaya çok yaklaştık” şeklinde konuştu.

“ŞEHRİMİZİN SOKAKLARI ARTIK DENİZE ÇIKACAK”

Kahramanmaraş’ın deniz hasretine de EXPO ile son vereceklerini belirten Hanefi Mahçiçek, “Bizim bir de deniz projemiz var. EXPO alanımızın güneyindeki kanalın en dar yerine Baraj İçi Su Tutucu Sedde Aksı yapacağız. Aynı zamanda çevresinde başlattığımız imar çalışmaları ile Kahramanmaraş yeni bir siluet kazanmış olacak. Bu denizin iki tarafına da çok katlı olmayan yerleşim alanı koyacağız. Hasancıklı’nın yeni imar planını çizeceğiz ve 150 bin nüfuslu şehir yapacağız. Baraj sularının yaz aylarında çekilmesiyle oluşan kötü görüntüyü engellemek için buraya yapacağımızı Baraj İçi Su Tutucu Sedde Aksı ile 4 mevsim su sabit kalacak. Çevresel ve ekolojik de entegre açısından da çevreye katkı sunduğumuz gibi burada güzel bir manzara oluşacak. Bunların hepsini şehrimizin tanınırlığı ve bilinirliği artsın, marka değeri daha yukarılara çıksın diye yapıyoruz. O yüzden bu proje hepimizin projesi. Sahip çıkacağız ve EXPO 2023’e hep birlikte tüm şehir olarak hazırlanacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi