Afşin-Elbistan Linyit İşletmesi’nde Soma’da yaşanılan maden faciası ve özeleştirmeye karşı iş durdurma eylemi yaptı.

Afşin-Elbistan AEL İşletme Müdürlüğü’nde çalışan maden işçileri bugün iş durdurma eylemi yaptı. Kömür işletmesi, kömür üretimi yapmadığından dolayı Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde de iş yavaşladı.

Konu hakkında bilgi veren Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Sendikamız bugün Soma’da yaşanan faciaya tepki göstermek için, Türkiye’yi yasa boğan bu acıyı tekrar yaşanmaması, gerekli önlemlerin alınması ve özeleştirme uygulamasına son vermek amacıyla 1 günlük iş bıraktık. AK Parti hükümetinin hazırladığı torba yasası içerisine konan birkaç maddelik düzenleme yetersiz. Bu  düzenleme yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Akçul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Enerji ve maden özelleştirmeleri özellikle bu işletmelerde çalışan işçilerin ve ailelerinin, bölge halkının canını yaktı ve yakmaya devam ediyor. Özelleştirmelerin olduğu bölgelerde, işletmelerde gerçek bir dram yaşanıyor. Devlete kar sağlayan, cefasını bölge halkının çektiği bu işletmelerin özelleştirilmesinden en azından kısa vadede vazgeçilmesi sadece işçilerin, sendikamızın değil, bölge halkının temel talebi. Ancak, bu karardan vazgeçilmesinin çok zor olduğunun da idraki içindeyiz.  Bu nedenle, mağduriyetleri ve telafisi mümkün olmayan menfi sonuçları azaltacak bir ara çözüm olabileceği inancındayız. Şöyle ki; devlete kar sağlayan, cefasını bölge halkının çektiği bu işletmelerin özelleştirilmesinden en azından kısa vadede vazgeçilmesi sadece işçilerin, sendikamızın değil, bölge halkının temel talebi. Başka kayda değer yatırımın olmadığı bölge ve bölge halkı da bu özelleştirmeden çok etkilenecek. Bu nedenle, hangi siyasi görüşten, partiden olursa olsun, hangi yaşta olursa olsun, ne iş yaparsa yapsın bölgedeki hemen her insan bu özelleştirmeye karşıdır.” diye konuştu.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi