Maden İş'ten devir açıklaması

Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür işletmesi ile birlikte devrine ilişkin olarak açıklama yaptı.

 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür işletmesi ile birlikte devrine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, gerçekleşmeme ihtimalini de hatırlatarak nihai devrin birçok faktörü içeren sürecin tamamlanmasına bağlı olduğunu söyledi.

Genel Başkan Akçul, devrin 23 yıllık bir süreç sonunda bu aşamaya geldiğini ve 9 Enerji Bakanı değiştiğini kaydederek; “Hukuken tamamlanmış bir meseleye müdahale etme imkanımız henüz yok. Tarafların tekrar son devir-teslimde anlaşıp anlaşmayacakları da kesin değil” diye konuştu.

Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere bölgeye geldi. Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’ndeki programı öncesinde sendikasının Elbistan-Afşin Şubesi’ni ziyaret eden Genel Başkan Akçul, burada Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan 10. Genel Kurul sonrasında Başkan Bölükbaşı ve yeni yönetimine hayırlı olsun dileklerinde bulunan Genel Başkan Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür işletmesi ile birlikte devrinde gelinen son noktayı da kamuoyu ile paylaştı.

Süreçte nihai devir kararının verilmediğini vurgulayan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, EÜAŞ ve alıcı firmanın da bir dizi çalışma sonucunda devir-teslim sözleşmesi için masaya oturacağına işaret etti.

Devrin gerçekleşmeme ihtimaline de atıfta bulunan Genel Başkan Akçul, “Devir süreci devam ediyor. 23 yıl önce başlatılmış bir devir sürecinin sonuna doğru yani finaline doğru bir gidişat olduğunu görüyoruz. Bunun henüz tam gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda da fiziki koşullar, işyerindeki tespitler ve termik santralin durumuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Belki yeni bir fiyat tespiti de yapılabilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile alıcı firmanın bir mutabakata varıp varamayacakları da belli değil. Hukuka göre devir sözleşmesi tamamlanmış durumda. Sadece devir-teslim yapılmamış. Devir-teslim yapılabilmesi için de burada fiziki durumun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Onun ardından tekrar bir devir sözleşmesi için taraflar bir araya gelip kesin devir yapılması noktasında çalışma yapacaklar. Ama bunun ne zaman gerçekleşeceği, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de belli değil” dedi.

Santral ve kömür işletmesinde çalışan kamu personelinin devir gerçekleşmesi halinde herhangi bir hak kaybı yaşamayacaklarını vurgulayan Genel Başkan Akçul, bu konuda da; “Çalışan arkadaşlarımızın hiçbir hak kaybı olmayacağını memnuniyetle söyleyebilirim. Bundan herkes emin olmalı. İsteyen arkadaşlarımız EÜAŞ bünyesindeki başka işyerlerine nakil yaptırabilecekler. İsteyenler alıcı firmaya geçip orada çalışmaya devam edebilecekler. Özlük haklarında herhangi bir geriye gidiş söz konusu değil. Hiçbir kayıpları yok” ifadelerini kullandı.

Maden-İş Sendikası olarak özelleştirmeye hep karşı olduklarını kaydeden Genel Başkan Akçul, açıklamasını; “Bu bizim tasvip etmediğimiz durum ama özelleştirmenin değişik bir şeklidir bu. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, özelleştirmeye her zaman karşı durdu; karşı durmaya da devam ediyoruz. Buradaki durum hep söylediğim gibi farklı bir şey. 1993 yılından beri işleyen hukuki bir süreç. Hukuki sürecin sonuna gelinmiş olması ve sözün bitmiş olması durumu var. 23 yıldan beri 9 bakan değişmiş. Hukuken tamamlanmış bir meseleye müdahale etme imkanımız henüz yok. Tarafların tekrar son devir-teslimde anlaşıp anlaşmayacakları da kesin değil.

Böyle bir süreçte yeni istihdam olacağını sanmıyoruz. Personele ihtiyaç var ama. Geçiş döneminde personel alımı yapılacağını sanmıyorum. Kesin tablonun ortaya çıkmasından sonra belli olur. Devir olursa firma kendi ihtiyacını kendi koşullarında mevcut toplu sözleşme kuralları çerçevesinde alıp istihdam edecek. Devir olmazsa da EÜAŞ kendisi bu eksikliği gidermenin yollarını arayacak. Geçmişten gelen bir işçi alım talebi de bulunuyor. Devir aşamasında bir işletmenin muhatabı da çoğaldı” cümleleri ile tamamladı.

Genel Başkan Akçul, daha sonra sendika yöneticileri ile birlikte Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi’ne geçerek işçilerle bir araya geldi.

 

Editör: Haber Merkezi