Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Elbistan-Afşin Şubesi, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesinde işbaşı yapan işçilere tanışma ve kaynaşma programı düzenledi.

Elbistan Memur Site Misafirhanesinde düzenlenen programda konuşan Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Allah’ımıza bin kere şükürler olsun ki bu mutluluğu hep beraber yaşıyoruz. AEL’ye işçi alımının devamını hep beraber getireceğiz. İdaremiz de, genel merkezimiz de, siyasetçilerimiz de destek veriyorlar. İşyerimizde genç insanları görmek bizleri coşturur. Ekmeğimizi ön planda tutacağız. Hepinize tekrar hayırlı uğurlu olsun. İyi ki varsınız” dedi.

Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay ise, Afşin-Elbistan denildiğinde ilk akla kömürün geldiğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hepiniz, kamuda işe girmiş bulunuyorsunuz. Unutmayın ki; mesleğin iyisi, kötüsü yoktur. Meslekte iyi ve kötü vardır. Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapmaya çalışın. Sizlerin işe girmesinde emeği geçen başta Enerji Bakanımıza, EÜAŞ Genel Müdürlüğümüze, İşletme Müdürlüğümüze, bölge milletvekillerimize, genel merkez yönetimimize, Şube Başkanınız Adil Bölükbaşı ve yönetim kuruluna ve ismini sayamadığımız emeği geçen herkese sizler adına teşekkür ediyorum. Kamuda işe alınmalar bu kadarla kalmamalı ve istihdam arttırılmalıdır. İş bekleyen diğer arkadaşlara da destek verilmesini ve herkesin iş sahibi olmasını temenni ediyorum. Afşin-Elbistan dendiğinde aklımıza kömür ve elektrik gelir. Sizler, maden işçisi olmanızla birlikte, 27 bin üyesi bulunan Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın birer ferdi oldunuz.”

Türkiye’de yaşanan ölümlü iş kazalarının son bulması gerektiğini vurgulayan Küçükgencay, “Eğer bir işveren, bir insanı yaşatmak için, evine ekmek götürmesi için işe alıyorsa, o insanı çalışırken öldürmeyecek. Çıkarılan yasalar ya da alınan önlemler hala yetersiz ki; dünyada 17.büyük ekonomiye sahip olan bir ülke olarak ölüm haberleri almaya devam ediyoruz. Biz artık ölmek istemiyoruz. İş kazalarında Avrupa’da bırakın birinci olmak, sonuncu da olmak istemiyoruz. Çöllolar’da, Soma’da ve diğer bölgelerde hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyor ve bu ölümlerin son olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin enerji üretiminde yerli kömüre ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, şöyle konuştu:

“Enerjide dışa bağımlılığımız devam ediyor. Maden-İş Sendikası olarak doğalgaz çevrim santrallerine karşı olduğumuzu her yerde söylüyoruz. Çünkü doğalgaz benim ülkemde yok. Bizim bağımsızlığımız kendi öz yer altı kaynaklarımızda, yani kömürde. Buradan da Enerji Bakanımızın yerli kömüre verdiği destek için teşekkür ediyorum. Bizim ülke olarak yerli kömürle çalışan termik santrallerine ihtiyacımız var. Yüzümüzü tamamen yerli kaynaklara dönmeliyiz. Yarın bir gün, doğalgaz ithal ettiğimiz ülkelerle yaşanacak en ufak siyasi bir uyuşmazlık, ülkemize ciddi sorunlar yaşatacaktır. Dışa bağımlı bir ülke olmak, hele de ekonomik anlamdaki bağımlılık, diğer her konudaki söz hakkımızı da elimizden alır. Böyle bir sömürüyü yaşamamak için tek kurtuluşumuz kömürdür, kendi yer altı kaynaklarımızdır.”

Taşeron işçi sistemi ile ilgili eleştirilerini dile getiren Küçükgencay, “Çalışma hayatındaki en büyük sorunlarımızdan birisi de taşeron işçi uygulamasıdır. Maden-İş Sendikası ve Türk-İş Konfederasyonu olarak bu uygulamaya, işyeri barışını bozduğu için ve adaletsiz bir çalışma şekli olduğu için hep karşı çıktık. Taşeron demek güvencesiz çalışma, sömürü ve gözyaşı dedik. Aynı işi yapan iki çalışanın farklı ücret ve sosyal haklarla çalışmasını kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Aynı işi yapan işçi kardeşlerimiz aynı ücreti ve aynı hakları almalıdır. Ülkemizde bir tane bile taşeron işçisi kalmayıncaya kadar, bu ilkeli ve haksız uygulamanın yanlış olduğunu her platformda anlatmaya devam edeceğiz. Sizlere çalışma hayatınızda başarılar diliyorum” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.

Programa katılan işçiler de, organizeden dolayı Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetimine teşekkür ettiler.

Programa, Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, Teşkilat Sekreteri Yasin Karatay, Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Atilla Dalbudak, sendika yöneticileri ve işçiler katıldı.

Editör: Haber Merkezi