"Hiçbir işçimizin mağdur olmayacağına inanıyorum"

Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin, Çelikler Holding’e devri halinde kamu işçilerinin durumuna ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

AEL'de çalışan işçilerin bölgede tutulması için Elbistan-Afşin Koordinatör ve İşletme Müdürlüğü adı altında bir birim oluşturulduğunu belirten Başkan Bölükbaşı, hiçbir kamu işçisini gurbete göndermemenin mücadelesini verdiklerini söyledi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’ni devralmaya hazırlanan Çelikler Holding’in, 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle işe başlayacağı yönünde duyum aldıklarını belirten Başkan Bölükbaşı, “200 küsur işçimiz emekli olacak. 150-200 işçimizi B Termik Santrali’ne ve A Termik Santrali’ne de vereceğiz. A Santralinde ayrı AEL’de ayrı müdürlük kuruluyor. C bantlarımız var. Bana göre hiçbir işçimizin burnunun kanamayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

24 yıllık sürecin sonuna gelindiğini belirten Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ndeki görüşmelerinin ardından işçileri bilgilendirmek için bir toplantı düzenledi.

Başkan Bölükbaşı, toplantıda şu ifadeleri kullandı:

“Süreç bugüne geldi. Ortada bir gerçek var. 24 yıl önce burası devredilmiş. İşçinin olmadığı yerde sendika olmaz. Biz, işçilerimizin ekmeğini nasıl korur ve gurbet ele nasıl göndermemizin çalışmasını yapıyoruz. Biz, kamu çerçevesi içinde korunacağız. Eğer işçinin kurtuluşu için sendika yoksa ben bu sendikayı lağvederim. 2015’te bu iş tetiklendi. Proje hazırladık. Susuzlaştırmanın bizde kalmasını istedik. Sistem değişti. 1 aya kadar 1 tane işçi yoktu burada. Ben de dahil yoktu. Ama Genel Başkanımız ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’le birlikte mücadele ettik. Kontrol Müdürlüğü altında işçi korumaya çalıştık. Bu çalışma sonucunda Elbistan-Afşin Koordinatör ve İşletme Müdürlüğü kuruldu. Sancılı ve sıkıntılı süreçten geçiyor. Genel Müdürün bana verdiği bilgi arkadaşlarımızın mağdur olmayacağı yönünde. İşçilerimizi bu müdüriyet altında toplayacağız. Tayin hakkı isteyeni gönderecekler. B Termik Santrali’nde 200 işçi açığımız var. Kurulan müdüriyet ve C bantları ortada duruyor. Yüzde 90 maden kolu olduğu için bizde kaldı. Benim hesabıma göre hiçbirinizin burnu kanamayacak.”

Afşin Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür Havzasının faaliyete geçmesi için çalışmaların olduğunu söyleyen Bölükbaşı, " “Çöllolar, önümüzdeki ay içinde açılacak. Biz alırsak daha işçiye ihtiyacımız var. Taşerondaki arkadaşlarımıza da istihdam sağlanacak. Bizim genel toplamımız taşeron işçiyle 2 bin 500 kişiyiz. Aileleri ile birlikte 10 bin kişinin ekmeği burada. Genel Müdürümüz, işçilerimi mahcup etmeyeceğim, mağdur etmeyeceğim diyor. 1000 tane işçiyi eritemediğimiz halde işçiyi de bu müdürlükte yatırmazlar. Biz, devletimizin, milletimizin işçimizin yanında olmak zorundayız. Benim davam sendika değil. Benim davam ekmek. Çelikler, ayın 1’inde buradayız diyor. Biz, buraya gitti gözüyle bakıyoruz. Bunun gizliliği yok. Biz, işçi kardeşlerimi nasıl barındırırız diye bakıyoruz. Bize verilen teklifler hakikaten de beni rahatlattı. İnşallah, miktar vermeden burada tutarız, B Termik Santrali’nde tutarız. Yeter ki kamuda korunalım. Farklı yere gidip gurbet elde mi olmak istersiniz, burada mı olmak istersiniz? Biz işçimizi burada tutmanın mücadelesini yapıyoruz. Biz işçiyi kimseye peşkeş çekmeyeceğiz. Bunun sözünü veriyorum. Biz şirketlere güvenerek sendikacılık yapmıyoruz. Biz işçi kardeşimin yanında adam gibi durarak sendikacılık yapıyoruz. Biz işçimizi gurbet ellere göndermezsek ne mutlu bize. Biz bu yoldayız. Rahat olmamız gerek. Ben tehlike görmüyorum. Aralık ayının 1’inde bizim diyorlar. Devir sözleşmesi Bakan Bey'in önünde. Devlet bize yalan söylemez diye inanmak zorundayız. Devletimize, idaremize, müdürümüze inanmak zorundayız. Onların söylediğini de size harfi harfine aktarmak zorundayım” şeklinde konuştu.

Devrin gerçekleşmesi halinde işçinin eritilmesi sürecinin 5 ayı bulabileceğini ifade eden Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Kimseye zorla tayin gözükmüyor. Ama kurulan Elbistan-Afşin Koordinatör İşletme Müdürlüğü’nde 1100 işçi arkadaşlarımız grup grup çağrılsın istiyoruz. Herkes evinde beklesin deriz. Cuma günü akşam Çelikler’e geçerse de işçimiz bilgilendirilir. İşçiyi eritme süreci 3-5 ay sürer. Önce evimize ekmek götürmemiz gerekiyor. 200 küsur işçimiz emekli olacak. 150-200 işçimizi B Termik Santrali’ne ve A Termik Santrali’ne de vereceğiz. A Santralinde ayrı AEL’de ayrı müdürlük kuruluyor. C bantlarımız var. Bana göre hiçbir işçimizin burnunun kanamayacağına inanıyorum. Niyetimiz halis, akıbetimiz de hayır olur inşallah. İşçime yanlış yapmayacağım. Gücümün yettiği kadar yanınızdayım. Özelleşme olmadığı için başka kurumlara tayin gözükmüyor. EÜAŞ içinde tayin var. Bana göre hiçbir kardeşim gurbet ellere gitmeyecek. Ancak isteyeni gönderebilirler. Biz elimizdeki hamurla ekmek yapacağız” bilgilerini aktardı.

Başkan Bölükbaşı, işçilerin sorularını da cevaplandırarak süreçle ilgili merak edilenleri anlattı.

Editör: Haber Merkezi