banner491
banner494

Maden-İş Genel Başkanı Arslan: "Hizmet alımları maliyeti artırıyor"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı ve İş-Kur Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Arslan, “Özelleştirme ve hizmet alımı her zaman için bu memleketin aleyhine olmuştur

Maden-İş Genel Başkanı Arslan: "Hizmet alımları maliyeti artırıyor"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı ve İş-Kur Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Arslan, “Özelleştirme ve hizmet alımı her zaman için bu memleketin aleyhine olmuştur

06 Nisan 2010 Salı 09:46
1092 Okunma
Maden-İş Genel Başkanı Arslan:
banner474
 
 
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı ve İş-Kur Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Arslan, “Özelleştirme ve hizmet alımı her zaman için bu memleketin aleyhine olmuştur. Lehine olan hiçbir şey yok. Bugün hizmet alımlarından dolayı bildiğiniz gibi A termik santralinin geçmiş yıllarına baktığınızda enerjinin maliyeti çok düşük, bugün baktığınız zaman ise enerji maliyeti daha yüksek. Üretim var, tamam kabul ediyoruz ama hizmet alımlarının maliyeti artırdığını iddia ediyorum” dedi.
Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nde ziyaretlerde bulunan Genel Başkan İsmail Arslan, burada işçilerle yaptığı sohbetin ardından, Alemdar Belde Belediye Başkanı Mesut Kılıç’ı makamında ziyaret etti.
AEL İşletmesi ve santrallerdeki hizmet alımları nedeniyle maliyetlerin daha da arttığını ifade eden Arslan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Akrabamızın vefatı nedeniyle ani bir ziyaret oldu. Buraya gelmişken de kendime görev bildiğim için işletmemize uğradım, işçi arkadaşlarımızla sohbet ettik, onların sıkıntılarını dinledim. Her geldiğimde birkaç belde belediye başkanımızı ziyaret ediyorum.
Bu bölgede hakikaten işsizlik had safhada. Ben şunun altını özellikle çizeyim, ben genel başkan olduktan sonra diğer örgütlü olduğumuz şubelere de gezilerim oldu. Oralardan bakınca Afşin-Elbistan sanayinin, yatırımların çok olduğu bir bölge gibi görülüyor. Neredeyse bu memleketin işsizi kalmamış gibi görüküyor. Neden? İşte A santrali var, B santrali var, bildiğiniz gibi C ve D’nin ihalesi gündeme geldi, şimdi birde buna E santralini ekleyerek yatırımlardan bahsediliyor. Hava kirliliğine gelince tabiî ki en çok etkilenen iki beldemiz var. Alemdar ve Çoğulhan. Ben sendikacılığa 1995 yılında başladım. Hava kirliliği ile ilgili olarak sendika olarak hiçbir girişimimiz olmadı. Santrallerin bu bölgeye tabiî ki zararları var.
Bugün özel sektörde çalışan yaklaşık bin 500 kişi var. Bana, şube başkanımıza ve belde belediye başkanlarından herkes iş istiyor. Kahramanmaraş geneline batığımız zaman binlerce işsiz insanımız var. Bu insanlar asgari ücretle çalışabilmek için çaba harcıyorlar. Herkes yeter ki benim ekmek kazanacak bir işim olsun diyor. İhale yapılıyor, ihaleyi alan firma 1 ya da 2 yıllığına iş yapıyor. Burada çalışanlar, 550-600 TL maaş alıyor ve bu işi kaybetmemek için sürekli mücadele veriyor. Böylesi bir işsizliğin olduğu ortamda kalkıp ta, termik santraller çevreyi zehirliyor diyemiyoruz. Zehirlemiyor mu? Evet, zehirliyor, çevreye çok büyük zararı var. Herkes bu bölgeye yatırım istiyor ama yatırım olurken de filtre sistemi olsun, çevreyi kirletmesin istiyor. Bölge insanına, ağacına, bahçesine zarar vermesin isteniyor.  
Burada, bu beldeyi temsil eden belediye başkanlarımız, işsizlerine iş bulmak, bir ekmek parası kazandırabilmek için mücadele ediyor. Çoğulhan’ın da var, Afşin’in de var, Elbistan’ın da aynı şekilde mücadelesi var. Temennim buralarda görev yapan insanlar insanca yaşasa, almış olduğu ücret ile çocuğunu, evine daha iyi bakabilse kim memnun olmaz. Özelleştirme ve hizmet alımı her zaman için bu memleketin aleyhine olmuştur. Lehine olan hiçbir şey yok. Bugün hizmet alımlarından dolayı bildiğiniz gibi A termik santralinin geçmiş yıllarına baktığınızda enerjinin maliyeti çok düşük, bugün baktığınız zaman ise enerji maliyeti daha yüksek. Üretim var, tamam kabul ediyoruz ama hizmet alımlarının maliyeti artırdığını iddia ediyorum. Bu sistem ile adeta ‘kamu işçisi üretmiyor, yatıyor’ denilmeye çalışılıyor, ‘İşsiz var, güçsüz var hizmet alımı olsun’ deniliyor. Hizmet alımı memlekete faydalı ise tamam olsun. Ancak, insanlar 550 TL maaş ile nasıl geçinecek. Hangi milletvekili gelirde burada çocuğunun 550 TL maaş ile çalışmasını ister. Şube başkanlarımızda sürekli gündeme getiriyor. Zonguldak gibi bir sistem burada da uygulanmalı. Yerliydi, yabancıydı yok, nihayetinde biz 72 milyon bir milletiz ama buranın zehrini, dumanını yutan insanlar öncelik sahibi olmalıdır. Hizmet alımları bu işletmelerde bir an önce kalkmalıdır. Bu hizmet alımlarının memlekete fayda getirdiğini ben düşünmüyorum. Patronlar para kazanıyor ama çalıştırdığı insanlar kazanmıyor.
Bir örnek verecek olursam. Bir özel şirket ile toplu sözleşme yapıyoruz. Patronun kazandığı 10 milyon TL, işçiye verdiği 1 milyon TL. İşveren sürekli daha az zam yapmak için diretiyor. Ben bunun üzerine işverene vicdan etmesini, merhamet etmesini istedim. 400 işçiye verdiği 1 milyon, kendinin aldığı 9 milyon TL. İnsanlar, işverenler bu kadar hırslı olmamalı. Bu çalışanlar benim evladım, kardeşim denilebilmeli. Bu insanların çoluğu çocuğu var denilmeli. Temennim yatırımlar yapılsın, yeraltı kaynakları ortaya çıksın. Ülkemiz dışarı bağlı kalmasın, biz üretelim. Dışarıya muhtaç olmayalım diyorum.”
Alemdar Belde Belediye Başkanı Mesut Kılıç ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İsmail Arslan ve Maden-İş yöneticilerine teşekkür etti.
Maden-İş heyeti daha sonra Çoğulhan Belde Belediye Başkanı Adem Yıldız’ı makamında ziyaret ettiler.
Ziyarete; Maden-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmet Bölükbaşı ile yönetim kurulu üyeleri Mustafa Ata, Bekir Sami Yavuz, Yakup Yüce, Mustafa Erdoğan’ın yanı sıra, sendikanın işyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri katıldılar.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner490

banner457

banner372

banner492

banner432

banner464

banner373