Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan havzasında yapımı planlanan C, D ve E termik santrallerinin, insan sağlığı en ön planda tutularak inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
           
Bu süreçte en önemli konunun insan sağlığı olması gerektiğini ifade eden Akçul, her bir santralin son teknolojiyle ve baca gazı arıtma tesisleri ile birlikte yapılması gerektiğini kaydetti.
           
Akçul, “Bilindiği gibi Afşin-Elbistan kömür havzasındaki linyit kömürünün milli ekonomiye kazandırılması ve enerji üretimi için C, D ve E santrallerinin yapımı amacıyla, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 3 Ocak 2013 tarihinde bir anlaşma imzalandı. Yapılan anlaşmaya göre 12 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Yapılacak santrallerde biz öncelikle insan sağlığına en üst düzeyde önem verilmesi gerektiğini savunuyoruz. İnsan sağlığı, üretimden de istihdamdan da önce gelir. Santrallerin en son teknoloji ile yapılması, çevreye saygılı olması yönünde devletimizin en küçük bir taviz vermeyeceğini düşünüyoruz. İhale aşamasında santrallere desülfirizasyon şartının bırakılması ve takip edilmesi çok çok önemlidir” dedi.
           
Yeni santrallerle birlikte 15 bin kişilik bir istihdamın söz konusu olacağını da belirten Akçul, bu süreçte de iş kazalarının önlenmesi ve iş güvenliğinin ağırlık kazanacağını dile getirdi.
           
Akçul, şöyle konuştu:
           
“Diğer yandan yapılacak santrallerin inşaatında yaklaşık 10-15 bin kişinin istihdam edileceği söyleniyor. Bu kadar çok sayıda insanın istihdamı noktasında, iş kazalarının en aza indirilmesi için tedbirlerin en üst seviyeye taşınması gerekir. İş kazalarının önlenmesi için kuralların çok katı olarak işletilmesi ve uyulmasının sağlanması kaçınılmazdır.”
           
Çöllolar Kömür Sahası’yla ilgili görüşlerini de açıklayan Akçul, “Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası’nda yaşanan göçüğün ardından havzada kömür üretimi durdu. B santrali ise A santralinden aldığı kömür ile elektrik üretimi yapıyor ancak, kömür üretimi santrallerin kapasitesinin artırılması durumunda kesinlikle yeterli olmayacaktır. Orada yaşanan göçükte şehit olan işçilerimizin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Orada hayatını kaybeden işçilerin acısı, bizim acımızdır. Ancak, buradaki kömüründe bir şekilde üretilmesi, santralin enerji üretmesi gerekiyor. Firma ile bakanlık arasında görüşmelerin sürdüğünü biliyoruz. Kömür üretimine bir an önce başlanması gerektiğini düşünüyoruz. Hem enerji üretimi, hem de ülke ekonomisine katkı noktasında bu bir zorunluluktur” diye konuştu.
           
Santrallerin işletilmesi noktasında, her santral için ayrı ayrı kömür sahaları yerine havza modelinin uygulanmasından yana olduklarını da bildiren Akçul, “        Diğer yandan yapımı planlanan C, D ve E santralleri için ayrı ayrı kömür havzaları oluşturulmuş durumda. Bizim görüşümüze göre, üretimin daha rantabl olması için tek havza şeklinde kömür çıkarılması gerektiğini söylüyoruz. Tek bir havza şeklinde kömür üretimi yapılır ise, denetim işlemi de tek elden yapılır. Bunun yanı sıra yeni yapılacak santrallerle birlikte mevcut sahaların da ıslah edilmesi gerekiyor” diyerek, açıklamasını tamamladı.
Editör: Haber Merkezi