Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi’ni ziyaret etti. Elbistan Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetiminin de kendisine eşlik ettiği ziyarette kömür sahasında incelemelerde bulunan İşletme Müdürü Metin Özdamar’dan bilgiler alan Genel başkan Akçul, işçi alımı, iş ve işçi sorunları ile şubeler hakkında açıklamalarda bulundu.
14 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen genel kurulda Maden-İş Sendikası Genel Başkanı seçilen Nurettin Akçul, genel başkan olmasının ardından bölgeye ilk ziyaretini dün gerçekleştirdi. İlk olarak Maden-İş Sendikası Afşin – Elbistan Şubesi’ni ziyaret eden Akçul, burada Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetimiyle sohbet edip onların sorunlarını ve isteklerini dinledi.
Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ise Nurettin Akçul’a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek şube olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
“Dertleşip Sorunları Dinlemek İçin Geldik”
Genel Başkan Nurettin Akçul, sendika ziyaretinin ardından beraberinde Maden-İş Sendikası Afşin – Elbistan Şubesi başkanı Adil Bölükbaşı, Şube Sekreteri İlyas Kılıç, Mali Sekreter Mahmut Kul Teşkilat Sekreteri Cuma Satılmış ile birlikte AEL Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi Müdürü Metin Özdamar’ı ziyaret etti. Ziyarette Özdama’dan işletme hakkında bilgiler alan Akçul, ziyaretler hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi; “14 Mayıs tarihinde genel kurulumuz oldu. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın 9. genel kurulu idi. Bildiğiniz gibi ben daha önce genel teşkilat sekreteri olarak görev yapıyordum. Bu genel kurul bizi genel başkanlığa getirdi. O tarihten bugüne kadar da önce Siirt’e olmak üzere, Kütahya’ya Soma’ya ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Buraya geç kalınmış bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Şimdide buradayız, hasbıhal edeceğiz, dertleşeceğiz. Şubemizi ziyaret ettik, zaten sürekli görüşüyoruz. Buradaki güncel meselelerin peşinden koşacağız. Aynı zamanda da dostane ilişki çerçevesinde buradayız. AEL İşletme Müdürümüz de yeni geldi, ben genel başkan olduktan sonra geldi. Bu vesile ile de ona hayırlı olsun dileklerimizi iletmek için geldik. Daha sonra Ciner Grup’a giderek, oradaki yetkililer ile de görüşeceğiz. Oradaki işçi arkadaşlarımız ile görüşeceğiz.”
“Arama Çalışmalarındaki Son Durum hakkında Bilgi Alacağız”
Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akçul, Çöllolar kömür Sahası’nda toprak altında kalan 9 kişi için yürütülen arama çalışmaları hakkında bir soru üzerine şunları söyledi; “Çöllolar Kömür Sahasında toprak altında kalan 9 işçi arkadaşımızın aranması ile ilgili çalışmalar hakkında en son bilgiyi yapacağımız ziyarette alacağız. Biliyorsunuz bunlar hassas konular ve işi yapan kişilerden bilgi almak en doğrusudur. Bizim Ankara’dan edindiğimiz bir takım bilgiler var. Son durum hakkında bilgi alacağız.
“AEL’ye İşçi Alınacak”
Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, işçiğ alımına da değinerek; “AEL’ye işçi alımı konusunda daha önce EÜAŞ Genel Müdürü sayın Halil Alış’ı, diğer arkadaşlarımız ile ziyaret ettiğimizde en kısa zamanda 510 kişinin buraya kesinlikle alınacağını, bu alımın önünde bir engel kalmadığını söylemişti. Tabi araya seçimler girdi. Tahmin ediyorum o nedenle bir gecikme yaşandı. Gecikmenin sebebi bu ve buraya alınacak 510 kişilik bilgi doğru bir bilgi ve kaynağından alınmış bir bilgidir. İşletme Müdürümüz de sağ olsun buradan sürekli taleplerini Ankara’ya iletiyor” dedi.
“Kamudaki En Büyük Sıkıntı Taşeronlaşmadır”
Kamu işletmelerinin asli görevlerini işletme olarak kendilerinin yapması gerekirken ihale ile taşeron şirketlere yaptırdıklarını söyleyen Akçul, bunun önemli bir sorun olduğunu, bu sorunun ortadan kaldırılması amacıyla da sendika olarak aralarında Elbistan’ın da bulunduğu birçok yer de dava açtıklarını ifade etti. Akçul; “Kamudaki en büyük sıkıntı taşeron çalıştırmadır. Sendikaların önündeki engellerden birisi de budur. Ucuz işçilik iş barışını bırakmıyor. Çoğu yerlerde asıl işleri yaptırıyorlar. Ana firmaların yapması gereken işleri, taşeron firmaların işçilerine yaptırmak zorunda kalıyorlar. Burada da yaptırılıyor. Türkiye’deki sendikacılığın önündeki en büyük engellerden birisi bu taşeron işçiliğidir. Onun için de açtığımız davalar var Kırıkhan Bor Madeni’nden, Hisarcık Bor Madeni’nde. ‘Bunlar işletmelerin asıl işleridir, taşerona yaptırılamaz’ diye bir iddiamız vardı. Yerel mahkemeler bizi haklı buldu. Elbistan’da da böyle bir davamız var ve o da devam ediyor. Dolayısıyla zorunluluktan yapıldığını da biliyoruz, işletmelerin olmazsa olmazı haline geliyor. İş yapılması lazım ama eleman alamıyorsunuz bürokratik engellerden dolayı. En kısa çözüm yolu olarak da taşeron işçiliği akla geliyor. Bunlar işyerlerimizdeki sıkıntıların en başında olan güncel konu” dedi.