Limakport İskenderun Limanı, yeni yatırımları ve ilk konteyner gemisi Santiago’nun limana yanaşmasının ardından Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne açılmaya hazırlanıyor.
Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, Kahramanmaraş’ta düzenlediği basın toplantısında hedeflerini anlattı. Yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Bacaksız, limanda yapılan yatırımlarla 1.3 milyon konteyner kapasitesine ulaştıklarını belirtti. İskenderun Limanı’nın 372 milyon dolar bedelle 36 yıllık işletme hakkını devraldıklarını anımsatan Bacaksız, yaklaşık 200 milyon dolarlık yeni yatırımlarla limanı bölge sanayicilerinin hizmetine sunduklarını ifade etti. Bacaksız, “Limanı devraldıktan sonra hemen altyapı ve üstyapı konusunda çalışmalara başladık. Limanın derinliğini artırdık, beton kaplamalar yaptık. Çin’den 100 milyon dolar değerinde makine ekipman siparişi verdik. Çalışmalarımız hala devam ediyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin yıllık konteynır trafiği 6,5 milyon konteyner. Bizim orada oluşturduğumuz kapasite ise 1.3 milyon. Mersin Limanı buraya en yakın olan limandır. Buranın trafiği yıllık ise 1.2 milyon civarındadır. Şu anda kapasite olarak Mersin Limanı’na denk bir arz oluşturmuş olduk” diye konuştu.
Limanda faaliyet göstermelerindeki en büyük etkenin ise Türkiye’nin 2023 hedefleri olduğunu kaydeden Bacaksız, bu hedeflere ulaşmak için limanlara büyük görev düşeceğini vurguladı. Bacaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin 2023 yılı için önemli hedefleri var. 625 milyar ithalat ve 500 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Bu ithalat ve ihracatlar limanlardan geçecek. Dolayısıyla Türkiye’nin bu limanların altyapısını geliştirmesi bu hedeflere ulaşmak için önemli yatırımlardır. Biz bu yatırımı yaparken, devlete 372 milyon doları öderken, inşaat ve ekipman için 200 milyon dolar yatırım yaparken bu hedeflere güvenerek yola çıktık. Netice itibariyle de bölgede doğrudan bin kişiye istihdam sağlayan, ilerleyen yıllarda 2 bin, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak bir tesis ortaya koyduk. Bu yatırım Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bütün sanayicilerimize destek olacak.”
SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Bacaksız, Suriye’deki iç savaş karşısında endişe duyup duymadıklarına ilişkin soruya ise, “Suriye’de gerçekten bir insanlık dramı yaşanıyor. Biz öncelikle bu dramın sona ermesini istiyoruz” yanıtını verdi.
Suriye’nin limanlarının hizmet veremediğini anımsatan Bacaksız, şunları kaydetti:
“Suriye’nin limanları şu anda çalışmıyor veya düşük performansla çalışıyor. Dolayısıyla bizim limanımız Suriye ve özellikle kuzeyine ulaşım sağlamak isteyen sanayiciler açısından da bir fırsat. Çünkü sınır komşusu. Şu anda bizim trafiğimizi olumsuz etkileyen bir nokta yok ama Suriye’nin bir an önce düzelmesiyle, oradaki ekonomik talebin canlanmasıyla hem bölge sanayicisi için hem de altyapı firmaları için çok daha iyi günlerin geleceğine inanıyoruz.”
Bacaksız, basın toplantısının ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya katılarak, kentte faaliyet gösteren işadamlarıyla bir araya geldi.
Editör: Haber Merkezi