Afşin’de hasadı yapılan tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesine yönelik kurulan tesis, çiftçilere hizmet vermeye başladı.

Kırsal Nadır, Hüyüklü ve İncirli mahallelerinde örnek bahçelerde yetiştirilen aromatik bitkiler, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) finansmanıyla bölgeye kurulan damıtma tesisinde işlenerek yağ haline getirildi.

Elde edilen yağlar ise Afşin Belediyesi tarafından kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın aldı.

Lavanta uygulama alanında gerçekleştirilen programda konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) finansmanın lavanta distilasyon tesisimizde ilçemizde lavanta ve kekik üretimi yapan çiftçilerimizin ürünlerini işledik. Tesisimiz ilk defa çiftçilerimizin ürünlerini işledi ve sonuçları bizi mutlu etti. İlk kurduğumuz lavanta distilasyon ünitesinden 10 kat daha büyük ve teknoloji olarak da daha gelişmiş. Tesisimizde çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl örnek çiftçilerimizin ürünlerinden elde edilen yağları burada teslim aldık ve ödemelerini yaptık. Çiftçilerimize bereketli olmasını diliyorum. Şuanda lavanta üretimi yapan çiftçilerimiz alanları daha genişleteceklerini ifade ediyorlar.” açıklamasında bulundu.

Aromatik bitkilerle ilçeye yeni bir katma değer kazandırdıklarını ve çiftçilere ekonomik bir gelir elde edecekleri bir alan oluşturduklarını belirten Güven, “Lavanta alanında yaptığımız çalışmalarla, belediyemizin yerel kalkınma projesi kapsamında özellikle yoğun olarak göç yaşanan kuzey mahallelerimizde ekonomik gelirin artırılmasını ve göçün önüne geçmesini hedefliyoruz. Kıraç arazilerini değerlendirmek isteyen çiftçilerimize aromatik bitkileri tavsiye ediyorum. Tohumunu bile alamadığımız boş topraklardan lavanta, kekik ve gül ile emeklerinin karşılığını fazlasıyla alabilirler. Belediye olarak örnek çiftçilerimize ve bu alanda ilerlemek isteyen çiftçilerimize her anlamda yardımcı olmaya hazırız. Tesislerimiz çiftçilerimizin hizmetinde.” ifadelerine yer verdi.

İncirli Mahallesinde arıları için 2 dönümlük alana lavanta bitkisi yetiştiren Kalender Yalçınkaya, “Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven ve ekibine teşekkür ediyorum. Lavantalarımızı ticari amaçla değil, arılarımız için yetiştirdim. Lavantaları, bal üretimi için kullanıyorduk. Lavantalarda yayılan arılarımızın balında hem artış oldu hem de aroması güzel oldu. Belediye Başkanımız mahallemizi ziyaretinde bahçemizi gördü ve bunun işlenmesi önerisinde bulundu. Bizim için ayrı bir ek gelir oldu. Kıraç arazisi bulunan çiftçilerimize tavsiye ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönem lavanta alanını daha da artırarak daha fazla yağ elde edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Nadır Mahallesinde 500 metrekare alanda bilye kekik ürettiğini anlatan Osman Gül de, deneme alanından güzel sonuçlar aldığını belirterek, kekik alanını daha da genişleteceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından belediye yetkilileri, örnek çiftçilerin ürünlerinden elde edilen yağları tartarak satın aldı.

Editör: Haber Merkezi